Izvor: B92, 12.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ispitujemo političku pozadinu"

Beograd -- Specijalno tužilaštvo radi na slučaju otkrivanja političke pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića, kaže Slobodan Radovanović.

U julu 2005. tužilac nije prihvatio predlog zastupnika porodice Đinđić da se optužnica za ubistvo premijera proširi i na pobunu JSO, jer je tada za to bilo kasno. Advokat Srđa Popovića više puta je ponovio da mu je tužilac tada obećao da će istog dana kada budu date završne reči, tužilaštvo oformiti predmet za pobunu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jedinice jer svi dokazi već postoje.

Specijalni tužilac Slobodan Radovanović kaže da ništa nije obećao, ali da se Tužilaštvo već bavi političkom pozadinom.

"Nema razloga da čekamo krivične prijave, na kraju, ovde je reč o postupku za koji je ovlašćen specijalni tužilac. On može da traži prikupljanje svega onoga od dokumentacije, dokaza, dokaznog materijala za šta smatra da je potrebno da bi se dobio odgovor na neko pitanje", kaže Radovanović.

Tužilac ne pominje imena, ali kaže da će učiniti sve što je od značaja za ovakav predmet. On ne želi da precizira kada se mogu očekivati rezultati.

Advokat zastupnik porodice Đinđić Rajko Danilović smatra da je neophodno rasvetliti ukupnu političku pozadinu koja je dovela do ubistva premijera, ali sumnja da će pojedinci iz izvršne vlasti dozvoliti da se to učini.

"Ja sam uvek bio oprimista, očekujem - ukoliko ga ne oformi tužilac - onda ćemo, verovatno, mi koji zastupamo oštećene u ovom slučaju preuzeti gonjenje ili to može da uradi neko drugi", kaže on.

Podsetimo, pobuna se dogodila u novembru 2001. kada je elitna jedinica DB-a pod oružjem došla do Beograda. Pobunjena jedinica smirila se tek kada su zamenjeni ljudi na čelnim mestima u DB-u, odnosno kada su na ta mesta došli oni koji su bili po meri Milorada Ulemeka.

Advokati zastupnici porodice Đinđić tvrde da je cilj pobune bio državni udar, koji je i izvršen atentatom na premijera Zorana Đinđića, 12. marta 2003.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.