Izvor: B92, 15.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Isključite aparate, slušaju nas"

Beograd -- Do otkrivanja slučaja potplaćivanja sudije VSS Ljubomira Vučković došlo je zahvaljujući prisluškivanim razgovorima.

Jedna od najvećih korupcionaških afera vezanih za pravosuđe, potplaćivanje sudije Vrhovnog suda Srbije Ljubomira Vučkovića, dobiće svoj epilog na suđenju koje počinje u prvoj nedelji marta. Do istrage, pa i do suđenja, došlo je najpre zahvaljujući prisluškivanim razgovorima. Nedeljnik Vreme sutra objavljuje neke od stenograma razgovora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << između pripadnika i pomagača Jotkine grupe i sudije Vučkovića.

Zoran Jotić Jotka, vođa kriminalne grupe iz Kruševca, koji je osuđen pred Specijalnim sudom zbog iznuda i zločinačkog udruživanja, pokušao je da iz zatvora obezbedi oslobađajuću presudu Vrhovnog suda. To je trebalo da obavi Ljubinko Gobeljić preko sudije vrhovnog suda Ljubomira Vučkovića. Jotka je u zatvoru imao dva mobilna telefona, a njegovu komunikaciju sa mrežom saradnika, snimila je policija. Jedan od razgovora iz juna prošle godine pokazuje koliko su i Gobeljić i sudija Vučković bili ubeđeni da je posao završen, jer se govori o tome da li da Jotka uplati letovanje u Turskoj.

Ljubinko: Eto brate. Molim te, zvao me ovaj tamo, žene, jer smemo mi do dvadesetog da uplaćujemo letovanje?

Ljubomir: Dobro, dobro.

Ljubinko: Znači da ga uplatimo?

Ljubomir: Sve okej.

Ljubinko: Dobro brate moj.

Ljubomir: Sve okej. Sve okej.

Ljubinko: Znači da uplaćuju, a?

Ljubomir: Slobodno.

Ljubinko: Živ bio brate moj.

Ljubomir: E tako.

Krajem avgusta sve se činilo završenim.

Jotka: Šta je bilo brate?

Ljubinko: Pa kaže pa brate, pa ja mislim da smo tu priču završili.

Jotka: Završili?

Ljubinko: Pa fala bogu.

Jotka: Šta kaže, uplati slobodno?

Ljubinko: Uplati kaže, rek'o radiš li ti nešto sa mladom malo, kaže pomalo rek'o nabavio sam ti specijalne gelove na prirodnoj bazi, lekove sa'će to da traje mnogo duže, eto.

Jotka: Dobro druže, dobro.

Jotka je iz zatvora po svemu sudeći završavao i druge poslove. U jednom od transkripata razgovora pominje i Milorad Ulemek po nadimkom Cema, a Jotka upozorava izvesnog Radeta.

Rade: Halo.

Zoran: Gde si brate?

Rade: Šta radiš?

Zoran: Ništa, slučaj poručio ti Cema da se skloniš.

Rade: Dobro.

Zoran: Danas ti poručio preko Nenada Opačića.

Rade: Dobro.

Razgovori putem mobilnih telefona pripadnika Jotkine grupe, naglo su utihnuli 1. septembra prošle godine. "Isključite aparate, slušaju nas", bilo je poslednje uputstvo koje se čulo iz sve do tog trenutka usijanih telefona, navodi list Vreme. Međutim, bilo je već kasno. Dan uoči zakazane sednice VSS-a uhapšeni su sudija Vučković i tužilac Milan Radovanović zbog odavanja tajne.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.