Izvor: B92, 17.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Intervju pre hapšenja

Beograd -- Bivši načelnik niške policije Radisav Gvozdenović dao intervju neposredno pre hapšenja u akciji Mreža II za učešće u švercu cigareta.

On je tada izjavio da se akcija Mreža pretvorila u farsu i bruku, političke obračune i namirivanja i da nema hapšenja pravih tajkuna i krivaca. U intervjuu na ličnu inicijativu listu Danas, neposredno pred hapšenje, Gvozdenović je rekao da ima pouzdane informacije da UBPOK priprema njegovo hapšenje i kako se plaši da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << može biti ubijen.

Gvozdenović je uhapšen juče u nastavku akcije Mreža, s još pet osoba, zbog sumnje da su tokom 90-ih švercovali cigarete.

"Izvesno je da ja nemam ama baš nikakve veze sa organizovanim švercom cigareta, to odgovorno tvrdim, i to će se neizbežno pokazati", rekao je tada on.

"Ali, Mreža je odlična prilika za lov mnogih riba, među njima onih koji nemaju veze sa organizovanim kriminalom, već smetaju državnim i policijskim vlastima, kako sam to ja činio još od sredine devedesetih", kaže on.

"Namera UBPOK-a i državne bezbednosti je da me uklope u šemu 'jedan biznismen, jedan carinik i jedan šef policije'", tvrdio je on.

"Ali, mene je u to nemoguće uklopiti jer nisam imao nikakve veze s takvim poslovima, niti sam dobijao zvanične informacije o tome niti bilo koga sprečio da suzbija šverc. Takvi poslovi su, uostalom, rađeni organizovano i uz podršku na vrhu, nikome nije bio potreban načelnik lokalne policije", rekao je on.

Gvozdenović je rekao i da je s biznismenom Sinišom Stojčićem, koji je takođe uhapšen, bio u dobrim privatnim odnosima, a da su jedini profesionalni kontakt imali početkom 1997. kada je policija zaustavila Stojčićev kamion, a on došao da pita zašto.

"Neshvatljivo je da se upravo meni pripisuje veza s bilo kakvim organizovanim kriminalom. Pa, ja sam prvi u Srbiji, još 1996. pokrenuo pitanje mafije u državi, ali sam u tome ostao usamljen jer sam bio lokalni šef policije, a ne ministar koji bi mogao da naredi borbu protiv mafije", dodao je on.

Gvozdenović je ocenio da vrhovi MUP-a i Bezbednosno-informativne agencije nisu pročišćeni od starih kadrova koji su odlučivali još u vreme Miloševića i dodao da mu upravo ti kadrovi montiraju Mrežu pošto su već duže od decenije nezadovoljni njegovom neposlušnošću.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.