Interpol u Lionu odlučuje o „crvenoj” poternici za Orićem

Izvor: Politika, 05.Feb.2014, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Interpol u Lionu odlučuje o „crvenoj” poternici za Orićem

Reč je o ubistvu devet civila, a uz bivšeg komandanta snaga bosanskih muslimana u zoni Srebrenice za taj zločin osumnjičene su još četiri osobe

Interpol Beograd dobio je zatraženi identifikacioni materijal (otiske prstiju i potvrdu o državljanstvu) od nadležnih u BiH, što je u ponedeljak omogućilo raspisivanje međunarodne poternice, takozvane difuzije, za Naserom Orićem zbog sumnje da je počinio ratni zločin u julu 1992. godine u mestu Zalazje, Donji Potočari, opština >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srebrenica, potvrđeno je za naš list u MUP-u Srbije.

Reč je o ubistvu devet civila, a uz bivšeg komandanta snaga bosanskih muslimana u zoni Srebrenice za taj zločin osumnjičene su još četiri osobe.

Međunarodna poternica raspisana je po nalogu suda. Da li će ona dobiti karakter „crvene” odlučiće se u Lionu, sedištu Interpola. Kako navode u MUP-u, o tome će odlučivati „ad hok” komisija, sastavljena od nekoliko međunarodnih eksperata. Oni nemaju rok u kojem moraju da donesu odluku – to može da bude dva dana ili mesec dana.

„Crvena” poternica znači obavezujući zahtev da osumnjičeni bude uhapšen i sadrži klauzulu da će se u slučaju privođenja tražiti i ekstradicija, odnosno izručenje državi, koja je raspisala poternicu.

„Difuzna” poternica povlači iste obaveze kao i „crvena”, s tim što je država koja je raspisala u obavezi da dostavi identifikacioni materijal, pojašnjenje i dokaze zbog kojih je poternica raspisana. Na osnovu dostavljenih podataka, kao i toga da li pravosuđe određene države prepoznaje krivično delo za koje je uhapšeni osumnjičen, svaka od članica Interpola odlučuje da li osumnjičenog pustiti na slobodu ili zadržati u pritvoru.

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH potvrdili su da je Interpol Beograd dostavio svim članicama Interpola međunarodne poternice s ciljem hapšenja i ekstradicije Nasera Orića iHakije Meholjića. Iz direkcije navode da će o raspisivanju poternica obavestiti Ministarstvo pravde BiH koje će, s obzirom na to da je reč o državljanima BiH, proceniti preduzimanje daljih mera i radnji iz svoje nadležnosti.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine zatražilo je istragu protiv ratnog komandanta Armije RBiH Nasera Orića i još četiri Bošnjaka iz Srebrenice osumnjičena za ratni zločin nad Srbima u Podrinju.

Zahtev je podnesen Višem sudu u Beogradu zbog sumnje da su Orić i četvorica njegovih saboraca počinili zločin protiv srpskih civila u mestu Zalazje i Donji Potočari u opštini Srebrenica.

Politički predstavnici Bošnjaka stali su u zaštitu „branilaca BiH” koje, kako kažu, Beograd ponovo proganja i javno poručuju da BiH ne da svoje državljane, da će ih štititi od političkog progona smišljenog u Beogradu i da neće dopustiti novo vređanje žrtava genocida.

„Neka se u Srbiji ostave Srebrenice i BiH i neka kampanje prave na nečem drugom”, izjavio je bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović navodeći kako država „mora” jasnije i glasnije da odgovori na pokušaje izjednačavanja krivice i pritiske koje branioci Srebrenice trpe već godinama.

On smatra da je ovaj put Srbija, protivno propisima Protokola o saradnji tužilaštava BiH i Srbije, počela poteru za ljudima koje je „tokom agresije progonila na najgori način”.

Sarajevski advokat Suvad Konaković ocenio je da raspisivanje međunarodnih poternica predstavlja klasičan upad u suverenitet BiH.

„Na taj način Srbija diskredituje Haški tribunal pred kojim je procesuiran Naser Orić i koji ga je pravosnažno oslobodio optužbi u punom kapacitetu”, kazao je Konaković navodeći da je postupak srbijanskih vlasti „presedan u civilizovanom svetu”.

Ministar bezbednosti BiH Fahrudin Radončić izjavio je ranije da su zakoni u BiH vrlo precizni i da vlasti u ovoj zemlji neće reagovati na bazi Interpolovih poternica koje nemaju pravnu valjanost. „Da bi imale pravnu valjanost mora ih overiti Ministarstvo pravde BiH, što mi nikada nećemo dozvoliti.”

Radončić je napomenuo da je Bosni i Hercegovini „stalo” do dobrosusedskih odnosa sa Srbijom, naglašavajući da oni ne mogu biti takvi ako će se „ciklično naši građani, naše patriote i što je najgore, njihove porodice, stalno maltretirati i prepadati”.

U političkim krugovima u Republici Srpskoj neskriveno je zadovoljstvo zbog činjenice da je konačno došlo vreme da „neko” odgovara za ratne zločine nad Srbima u Podrinju. Najviše rukovodstvo RS negodovalo je zbog prijema Orića i ostale četvorice osumnjičenih koji su im u zgradi Predsedništva BiH 30. januara organizovali bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, te lideri SDP-a i SBB-a Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić. To je bio razlog za najavu skorog preispitivanja učešća srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama vlasti.

Raspisivanje poternica komentarisao je juče predsednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić koji je, kako prenose agencije, izjavio da bi BiH, kao članica Interpola, trebalo da postupi u skladu sa tim zahtevom.

„Ukoliko se to ne desi, prekršiće se međunarodne norme i standardi i ono čemu je BiH kao zemlja pristupila”, rekao je Radojičić upozorivši da bi BiH zbog toga „mogla” da bude i suspendovana, ili bi na neki drugi način izgubila kredibilitet u međunarodnim odnosima.

D. Vukosavljević, D. Stanišić

objavljeno: 05.02.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.