Izvor: B92, 20.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Insajder o fudbalskom kriminalu

Beograd -- Sutra u 22 časa, nakon višemesečnog istraživanja, počinje novi serijal emisija Insajder na TV B92.

U narednih šest nedelja gledaćete kako i koliko kriminal vlada srpskim sportom. Ubistva, otmice, isprepletani interesi mafije, biznismena i političara, uz stotine miliona evra koji godišnje prolaze kroz fudbal, daleko su od očiju javnosti i, do danas, nisu bili predmet ozbiljnije istrage državnih organa.

Tokom poslednjih desetak godina ubijeno je 10 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sportskih funkcionera.

Mnogi od njih su, pre preuzimanja ili osnivanja fudblaskih klubova, bili poznati policiji, kao osumnjičeni za bavljenje prodajom droge, švercom, ali i kao učesnici u nizu mafijaških obračuna tokom 90-ih.

Srpski fudbal, tako, početkom 90-ih pa sve do danas, postaje savršeno mesto za pranje prljavog novca.

Insajder ekskluzivno otkriva da su milionski iznosi koji se zarađuju na transferima igrača doveli do nameštanja utakmica, nasilja u svlačionicama, otmica fudbalera, na kraju i do ubistva.

Prvi put javno o metodama koje je uveo Željko Ražnatović Arkan, a koje se primenjuju i danas, za Insajder govore sudije, igrači, sportski radnici.

Pod pokriviteljstvom Ražnatovića, fudbalskom klubu Obilić je trebala samo jedna godina da postane šampion Jugoslavije.

Ovaj uspeh pratilo je nameštanje utakmica, pretnje igračima, trenerima, sudijama, mnogo oružja i straha na stadionima.

Kada se ovaj način funkcionisanja pokazao kao uspešan, Arkan je, prema saznanjima Insajdera, iz osvete pokušao čak da ubije i predsednika UEFA Lenarta Johansona, jer UEFA nije dozviolila Arkanu da, kao osumnjičeni za ratni zločin, predstavlja Obilić, koji se, kao prvak Jugoslavije, tada plasirao u kvalifikacije za Ligu šampiona.

U ekskluzivnom intervjuu za Insajder, Lenart Johanson prvi put javno otkriva da je znao za pokušaj ubistva. "Da, čuo sam za to. To mi nije bilo prvi put. I bio sam uznemiren da bi se to moglo desiti", kaže on.

"Razgovarao sa meni bliskim ljudima, sa porodicom o tome šta može da se uradi, ali ne možete ništa da uradite kad neko poremećenog uma hoće da vas ubije, a to se dešava", navodi on.

"Naravno da sam se uplašio. Naravno da se uznemirite, ali šta možete da uradite kad neko ima nameru da vas ubije. Bio sam uznemiren i pitao sam se šta bih konkretno mogao da uradim", kaže on.

"Nije postojalo ništa što sam mogao da uradim da bih sebe zaštitio. Ne možete se zaštiti od nekoga ko ima takve stvari na pameti. Ako je to bila i javna pretnja, mogu samo da pretpostavim da se vaša vlada pobrinula da to spreci", rekao je, između ostalog, Johanson za B92.

Međutim, nasilje i metode zaplašivanja sastavni su deo srpskog fudbala i danas. Kako su, među velikim brojem kriminalaca, tu svoje mesto našli i političari i biznismeni, videćete u serijalu emisija Insajder koji pocinje sutra u 22 čas.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.