Izvor: B92, 25.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Insajder o ekstraprofitu

Beograd -- Tema sutrašnjeg Insajdera u okviru serijala "Gde je završio novac iznet na Kipar" - zakon o porezu na ekstraprofit donet 2001.

Na taj način vlast je posle 5. oktobra 2000. pokušala da u budžet vrati bar deo novca. Neki sa liste su platili porez, neki nisu, a nekima je novac vraćen. Međutim, niko nikada nije ispitao kako su ekstraprofiteri zaradili prvi milion.

Zakon o ekstraprofitu zasnivao se na ideji da se firmama i pojedincima naplati porez. jer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su u vreme vladavine Slobodana Milosevica bili privilegovani u odnosu na obične građane. Te privilegije omogućile su im da se enormno obogate za nekoliko godina, tokom kojih su građani Srbije bili sve siromašniji.

Članovi vlade Srbije na čijem je čelu bio Zoran Đinđić su smatrali da je zakon o porezu na ekstra profit jedini način da se građanima koliko toliko vrati otet novac, i da oni koji su stekli milione raznim privilegijama to sada zakonom vrate državi.

Kritičari tog zakona smatrali su da su na taj način mnogima oproštena krivična dela i da im je omogućeno da kupe slobodu i kasnije uvećaju bogatsvo za nekoliko puta.

Tadašnji ministar finansija Božidar Đelić kaže da je greška što je iz predloženog zakona povučen član koji se odnosi na mogućnost dogovora ekstraprofitera sa državom oko visine poreza koji će platiti: "Možda bi zakon imao više efekta da je ostao taj član. Jer tada, početkom 2001, još je bilo snage i da su se pozvali ti tajkuni i tajkunčići i da se reklo 'mi imamo te podatke, platite to', pa da tu budu i kamere."

Đelić napominje da ekstraprofiteri nisu krimimalci: "Setite se oni su radili prema zakonima, nisu oni kršili zakone. Da li su oni bili spretni, neki od njih su bili toliko moćni da su davali koji zakoni treba da se glasaju u telekomunikacijama, pa nadalje. Pa naravno, pa šta vi mislite šta je bio Miloševićev radikalski režim, aman. Direktno su davali šta treba da se glasa. U redu, ali zakone su formalno pravno poštovali."

Dragomir Karić, jedan od vlasnika kompanije Braća Karić, kaže da je porez na ekstraprofit bio reket.

Karić: Mi smo rekli da ćemo platimo ekstraprofit, ali reket nećemo. I tu je nastala glavna borba.

B92: A šta vam je to značilo?

Karić: Pa neću vama da dam ispod stola 100 miliona...

B92: Ko vam je tražio?

Karić: Nego mi vi uzmite otmite mi, pa ću ja kad tad na sudu, da dobijem to i vratiću kao što smo i vratili.

B92: Ko vam je tražio ispod stola?

Karić: Taj odgovor od mene ne možete da dobijete, jer ja to ne znam

B92: Kako ne znate?

Karić: Jer ja nisam bio tu. Nisam bio tu.

B92: Ali, to znači da je neko iz tadašnje vlasti tražio reket

Karić: Da, tražili su i sada je pitanje i mi opravdano sumnjamo kako je moguće da ovi drugi niko ne plati ekstraprofit, a gospodin guverner je rekao '8.700.000.000 maraka i ja to vraćam u zemlju'. Znači, ekstraprofit je platila samo porodica Karić, i niko više.

Od početnih najava da bi pojedinci i firme koji su se tokom devedesetih bogatili zahvaljujući privilegijama mogli u državnu kasu da vrate i milijardu maraka, sve se svelo na oko 100 miliona naplaćenog poreza na ekstra profit.

Emisija Insajder je na programu sutra u 21 sat.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.