Insajder: Spaljena carinska arhiva

Izvor: B92, 24.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Insajder: Spaljena carinska arhiva

Nova otkrića Insajdera

Beograd -- Dokumentacija Savezne uprave carina za period rukovođenja Mihalja Kertesa spaljena na Institutu za bezbednost 6. oktobra 2000.

Dogovor o spaljivanju poslovne magacinske evidencije su prethodno postigli tadašnji upravnik SUC Mihalj Kertes i direktor Resora državne bezbednosti Rade Marković, saznaje Insajder. Do danas međutim nije podignuta optužnica protiv Kertesa i Markovića za ovo krivično delo, i pored toga što su ove informacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poznate i nadležnim institucijama u zemlji još od 2001. godine.

Prema saznanjima Insajdera, evidencija je čuvana u glavnom magacinu, praktično sabirnom centru SUC, u zgradi Univerzala na Autoputu bb.

6. oktobra 2000. tokom prepodnevnih časova - pre nego što je carina preuzeta - Mihalj Kertes je naredio službeniku SUC-a Đorđu Banoviću da celokupnu poslovnu dokumentaciju iz zgrade Univerzala spakuje u službeno vozilo "fijat dukato" i odveze u Institut za bezbednost radi spaljivanja. Banović je istog dana uz pomoć nekoliko radnika carine utovario dokumentaciju iz magacina i prevezao je u RDB.

Insajder je došao i do dokumentacije koja pokazuje da je 508 miliona maraka od carine izneto na Kipar za samo 14 meseci u periodu od 1998. do 1999. godine.

Brojne zloupotrebe na carini i načini na koji su sredstva građana Srbije umesto u budžet išle predstavnicima vlasti, povlašćenim preduzećima, Socijalističkoj partije Srbije, dok su stotine miliona nemačkih maraka završile i na Kipru u stranim bankama, tema su emisije Insajder koja je na programu TV B92 u ponedeljak u 21 sat.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.