Izvor: B92, 12.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Insajder: Pritisci i tužbe

Beograd -- Transkript razgovora Dejana Milenkovića i advokatice Biljane Kajganić postoji, rekla Gordana Čolić u Insajderu. Stojković demantuje.

Podsetimo, u transkriptu objavljenom u listu Vreme navodi se da je Biljana Kajganić u dogovoru s ljudima iz vlasti nagovarala Milenkovića da lažno optuži nevine ljude kako bi dobio status svedoka-saradnika. Navedeno je i da je načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala Bora Banjac te transkripte dostavio ministrima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravde i policije, direktoru BIA i premijeru Srbije.

Zbog toga je tadašnja v.d. okružne tužiteljke Marija Šušnjević po službenoj dužnosti podnela krivičnu prijavu protiv Miloša Vasića, novinara lista Vreme, zbog klevete, a svi nadležni su demantovali da taj transkript postoji.

Tužiteljka Trećeg opštinskog tužilaštva Gordana Čolić potvrdila je, međutim, u sinoćnom izdanju Insajdera uživo da transkripti postoje i da su u Posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu i Specijalnom tužilaštvu.

Kada je republičko tužilaštvo dostavilo krivičnu prijavu protiv Vasića Trećem tužilaštvu, Gordana Čolić je odlučila da istražnim radnjama, pre nego što podigne optužnicu protiv Vasića, prvo utvrdi da li je tekst objavljen u listu Vreme tačan, odnosno da li transkripti razgovora današnjeg svedoka-saradnika Milenkovića i Kajganićeve postoje.

Prema njenim rečima, tada počinju pritisci iz republičkog tužilaštva na nju da Vasića mora da optuži i da ne treba da proverava da li je nešto tačno ili nije.

"Dobili smo poziv od tog zamenika tužioca, on je pitao šta ćemo da radimo u predmetu, mi smo rekli da utvrđujemo istinu, a on je bio zgranut činjenicom da mi hoćemo da utvrdimo istinu jer je njegovo mišljenje bilo da treba odmah da tužimo Miloša Vasića jer ja treba da znam šta je on pisao u svojoj knjizi, koliko je lagao", kaže Gordana Čolić.

Gordana Čolić je u Insajderu prvi put javno rekla da je pritisak zbog teksta koji je objavljen u listu Vreme trajao dva meseca i da su joj, na kraju, zabranili, iz republičkog tužilaštva, da sasluša tadašnjeg šefa UBPOK-a Boru Banjca.

Ipak, prema njenim rečima, uz sve pritiske, Treće tužilaštvo je utvrdilo mnoge činjenice, između ostalog, i da transkripti postoje i da su prosleđeni tužilaštvu.

"Utvrdili smo da transkripti postoje, utvrdili smo - sudije Okružnog suda su nas obavestile, jer smo tražili te informacije - da su naređena prisluškivanja, da su prisluškivanja obavljena, da su audio snimci s transkriptima ostavljeni njima, da su oni prosleđeni Posebnom odeljenju i Tužilaštvu i još smo hteli da bude saslušan Banjac, za kog se govorilo da je naredio da transkripti budu prosleđeni na pomenute adrese", kaže ona.

Gordana Čolić kaže da je posle dva meseca stalnih ubeđivanja prihvatila mišljenje republičkog tužioca, prekinula istražne radnje i optužila novinara Miloša Vasića, ali da je sud sve vratio na istražne radnje i time pokazao da je Treće tužilaštvo bilo u pravu.

Prema njenim rečima, očigledna je bila namera vrha Tužilaštva da utvrđivanje istine o objavljenim transkriptima u listu Vreme bude sprečeno.

"Klasična kleveta zaštićena neradom tužioca"

Ministar pravde Zoran Stojković uputio je redakciji B92 saopštenje povodom tvrdnji koje je sinoć u emisiji Insajder iznela Čolićeva.

"Tužilaštvo je pokrenulo postupak protiv novinara Vasića zbog grube klevete da je, navodno, Bora Banjac meni i predsedniku Vlade Vojislavu Koštunici dostavio neki transkript razgovora advokata Biljane Kajganić i svedoka Bagzija - neistina plasirana kako bi se stvorila slika o nekoj našoj povezanosti sa suđenjem za ubistvo premijera Đinđića", stoji u saopštenju ministra pravde.

Stojković dalje navodi: "Kako su prikupljeni svi validni dokazi da ja nisam dobio nikakav transkript, a ne znam ni da li on uopšte postoji, to je postupak tužilaštva bio jednostavan. Prikupljeni su dokazi da transkript nikada nije dostavljen pomenutim licima."

"Zašto su tužilaštvo i sud dve godine vukli taj postupak, čekajući izmenu Zakona, i na taj način obezbedili da se postupak obustavi, pitanje je za tužioca i njegov savestan rad. Klasičan primer klevete zaštićen neradom tužioca i suda", naveo je ministar pravde.

"Dokaz da tužilac nije samostalan"

To je samo još jedan od dokaza da javni tužilac nije samostalan, već je to organ koji je pod brojnim uticajima izvršne vlasti, kaže profesor Pravnog fakulteta Union Bogoljub Milosavljević.

"U tome se ponekad, u tom uticaju, ide krajne otvoreno, pa to bude montiran pravni proces, za koje smo nekada govorili da su politički procesi. Ovde je teško reći da se radi o političkom, ali se svakako radi montiranom procesu, i to je kranje ozbiljno", kaže on.

Đorđe Vlajić iz Nezavisnog udruženje novinara Srbije kaže da se radi o nedopustivom pritisku na medije. "Suočavamo se s nekom vrstom recidiva prakse da su sva sredstva dozvoljena kada je reč o novinarima", smatra on.

"Meni nije jasno zašto se to radi i šta će gospođi Kajganić ta tužba protiv novinara i novina, pogotovo ako je to što je kolega Vasić izneo sudski validan dokaz", kaže Vlajić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.