Insajder: Koliko su dva i dva

Izvor: B92, 12.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Insajder: Koliko su dva i dva

Beograd -- Ekipa emisije Insajder istražuje zašto srpske vlasti posle 5. oktobra nisu vratile novac poreskih obveznika zemlje.

Već tokom 2001. srpske vlasti imale su svu dokumentaciju o iznošenju novca na Kipar. U istragu o tome šta se dešavalo 90-ih godina uključile su se i međunarodne institucije. Evropska unija, prema informacijama Insajdera, i danas vodi neku vrstu istrage i postavlja uslov Srbiji da raščisti sa tim "prljavim novcem".

Prema rečima Dragomira >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jankovića, izvršnog direktora Ekonomskog instituta Evropske unije, jedno od najvažnijih pitanja jeste zašto je Srbija nezainteresovana da utvrdi gde je nestao novac poreskih obveznika ove zemlje.

"Vrlo je verovatno da je došlo do kompromisa, inače bi se ušlo od strane države. Ja koliko znam, država nije dala nigde ozbiljno obrazloženje zbog čega taj novac nije tražen na tih 50 destinacija", kaže Dragomir Janković.

Morten Torkildsen, finansijski istražitelj Haškog tribunala, smatra da Srbija nije smela da odustane od potrage.

"Vidim samo jedan razlog, a to je da oni ne žele to da istraže. Ja ne želim da spekulišem oko razloga, vi saberite 2 i 2, ja neću spekulisati. To su sigurno ljudi na važnim pozicijama koji su imali snagu da zaustave ovo. To je jedino logično obrazloženje", kaže on.

Sjedinjene Američke Države i Haški tribunal tvrde da je Srbija bogata zemlja koja svoj novac ima na nečijim privatnim računima.

Iako je istraga o novcu počela 2000, građani Srbije nisu dobili nazad nijedan dolar, a oni koji su oštetili budžet, za zloupotrebe još nisu odgovarali.

Emisija Insajder je na programu TV B92 večeras u 21 sat.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.