Izvor: Politika, Beta, 02.Sep.2009, 10:51

„Indeks” nikako da se „otvori”

„Indeks” nikako da se „otvori”

Ob­u­sta­va po­stup­ka pro­tiv pro­fe­so­ra Oli­ve­ra An­ti­ća iza­zva­la sum­nju u ne­pri­stra­snost pre­ma osta­lim okri­vlje­ni­ma i do­ve­la do zah­te­va za no­va iz­u­ze­ća

Dve susedne države, Srbiju i Hrvatsku potresaju gotovo identične afere „indeks” u kojima su akteri studenti i profesori, a mito za ispite je u oba slučaja razlog sudskog postupka.

Za razliku od nas, Hrvati su kasnije otkrili aferu i već je procesuirali, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dok se naša rasteže i nikako da otpočne suđenje akterima, koje je juče po šesti put odloženo.

--------------------------------

Smederevo – Ni iz šestog pokušaja juče nije otvoren glavni pretres na suđenju za aferu „indeks” jer je usledila salva novih zahteva za izuzeća, uglavnom zbog toga što je zamenik okružnog tužioca u Beogradu u međuvremenu obustavio postupak protiv donedavno okrivljenog profesora Olivera Antića, čime je on skinut sa optužnice. Advokati su odluku beogradskog tužioca ocenili kao ispravnu i zakonitu, ali su zato izrazili sumnju u nepristrasnost tužilaštva u odnosu na ostale okrivljene.

Juče je ponovo zatraženo izuzeće v. d. okružnog javnog tužioca Zorana Antića i njegovih zamenika, v. d. republičkog javnog tužioca Slobodana Radovanovića, predsednice sudskog veća Slađane Bojković i predsednika Okružnog suda u Smederevu Slavoljuba Nikolića.

Branilac profesora Ivana Čukalovića koji je u međuvremenu izabran za sudiju Ustavnog suda Kosova, advokat Momčilo Bulatović, zatražio je izuzeće sudije Bojković jer odluku o obustavljanju postupka protiv profesora Antića, koju smatra nepristrasnom, nije dostavila svim učesnicima postupka, što po njegovom mišljenju govori o nejednakom tretmanu prema ostalim okrivljenima.

Bulatović je juče oštro osudio, kako kaže, kampanju koju je u medijima vodilo republičko tužilaštvo protiv profesora Čukalovića, što smatra formiranjem javnog mnjenja i zbog čega je između ostalih zatražio i izuzeće v. d. republičkog javnog tužioca Slobodana Radovanovića.

Branilac okrivljenog profesora Predraga Stojanovića koji je imenovan za v. d. dekana Pravnog fakulteta u Kragujevcu, advokat Staniša Nikolić, konstatovao je da je obustava postupka protiv Olivera Antića trebalo da bude povod korekcije optužnice, a budući da to nije učinjeno, Nikolić je smatrao da pretres ne može ni da bude otvoren.

On je zatražio izuzeće predsednika Okružnog suda u Smederevu Slavoljuba Nikolića uz obrazloženje da je u dopisu Vrhovnom sudu Srbije Nikolić „vređao profesora Stojanovića”.

Pored sumnji u nepristrasnost postupanja v. d. okružnog javnog tužioca Zorana Antića, pre svega zbog odluka i optužbi na račun republičkog tužilaštva, branilac bivšeg dekana kragujevačkog Pravnog fakulteta Svete Purića, njegovog sina Novaka i okrivljenog pevača Radiše Uroševića, advokat Rodoljub Stefanović izrekao je juče optužbu na račun tužioca Antića kojom se dovodi u sumnju zakonitost pretkrivičnog postupka.

Advokat je rekao da je Antić u pretkrivičnom postupku prisustvovao saslušanjima okrivljenog Goluba Garovića i Radiše Uroševića koji su saslušani u svojstvu svedoka, a koji su naveli da im tada nije omogućena propisana odbrana, te da im je policija pretila i vršila pritisak na njih. Novi termin za početak glavnog pretresa je 15. septembar.

-----------------------------------------------

Ministar i okrivljeni

Zanimljivo je da je u isto vreme dok je trajalo suđenje profesorima okrivljenim za učešće u najvećoj korupcionaškoj aferi u srpskoj prosveti, u istoj zgradi gradske uprave bio i ministar prosvete Žarko Obradović. Nezavisno od okrivljenih profesora, Obradović je držao konferenciju za novinare povodom početka školske godine.

O. Mi­lo­še­vić

[objavljeno: 02/09/2009]

Nastavak na Politika...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.