Izvor: B92, 15.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Imperi)Ja, Karić

Beograd -- Pre mesec i po dana Vlada Srbije je porodici Karići oduzela Mobtel.

U međuvremenu, policija je raspisala potrage za Sretenom i Bogoljubom Karićem, a oni i njihove porodice napustili su Srbiju. Bogoljub Karić sebe je zvao vodećim privrednikom koji će preporoditi Srbiju i u svojoj najvećoj političkoj ofanzivi kritikovao vlast što ne otvara nove fabrike. Karić nikad nije odgovorio na pitanje novinara kojom se on industrijom bavi, ali mu to nije smatalo da osnuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i predvodi Udruženje industrijalaca.

Ekonomista Miodrag Zec kaže da je Bogoljub Karić sebi dao naziv koji dobro zvuči. "Međutim, on nije industrijalac, ali se danas sve naziva industrijom, od muziče do bankarstva. Reč je o maestralnom primeru političkog biznisa", kaže Zec.

Prvi udarac Karićevoj imperiji zadat je gašenjem banke Astra, preko koje je novac iznosio u inostranstvo, a potom je zbog nezakonitog poslovanja likvidirano i osiguranje Evropa. Oduzimanjem Mobtela, još jedna Karićeva firma, Astra simit, ostala je bez jedinog posla, prodaje Mobtelovih pripejd paketa. Za firmu porodice Karić Femili turist u javnosti se čulo kad je otkriveno da je Mobtelu rentirala vozila po tako visokim cenama da je Mobtel za taj novac mogao da kupi vozni park.

Svaki od braće Karić ima vilu na Dedinju, poslovni prostor i stanove, ukupno 37.000 kvadrata, odnosno 13 vila i 33 stana u Beogradu.

Pošto je svaki od braće Karić nestao i ostavio državi milionske dugove, zvaničnici pominju mogućnost da bar deo bude naplaćen oduzimanjem imovine u zemlji. Željko Ivanji iz PTT Srbija kaže da je to realno. "Ako se dokaže da je neko kriv, onda se mi kao oštećena strana pojavljujemo u parnici sa zahtevom i tražimo nadokadu štete. Tako je moguće iz imovine onih koji su izvršili krivično delo naplatiti štetu, a mi očekujemo da će ona biti naplaćena", kaže on.

Od Karicevih firmi u Srbiji, tu su i Aeroinženjering, Univerzitet BK i TV BK, koje za sada rade normalno. Nije tajna da porodica Karić poseduje brojne nekretnine po evropskim metropolama i račune u stranim bankama, ali u ovom trenutku nije poznato kojim se poslovima van granica Srbije bave.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.