Izvor: B92, 19.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imovina oduzeta u dva slučaja

Beograd -- Prema dostupnim podacima, u Srbiji je do sada samo u dva slučaja doneta odluka o oduzimanju imovine stečene kriminalom.

U zakonodavstvu postoji član o oduzimanju imovinske koristi stečene izvršenjem krivičnih dela, ali je do sada imovina oduzeta samo u dva slučaja, odnosno Milanu Zarubici, osuđenom za fabričku proizvodnju sintetičkih droga, i vlasniku nekadašnjeg sistema Jugoskandik, Jezdimiru Vasiljeviću, koji je ostao bez s vile od 525,34 kvadrata i to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zato što se, kao optuženi, nije odazvao na više sudskih poziva.

Postavljeno je i pitanje oduzimanja imovine Branislava Uskokovića, bivšeg direktora Elektrodistribucije Beograd, koji je juče osuđen za krađu oko 11 miliona dinara i zloupotrebu službenog položaja. On je, između ostalog, u vreme dok je bio direktor EDB-a, pribavio 32 stana.

Profesor krivičnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu Zoran Stojanović kaže za Dnevnik da mere oduzimanja imovine stečene na nelegalan način obavezno treba primenjivati, bez obzira na to o kom je krivičnom delu reč, pogotovo kada je reč o organizovanom kriminalu.

"Toga je bilo u praksi, najviše kod klasičnih krivičnih dela, kao što je lopovluk. Krivični zakonik je jasan, sve što je stečeno krivičnim delom, čak i najmanja korist, mora biti oduzeto", kaže on.

Stojanović je istakao da u tim slučajevima sud nema šta da procenjuje, već mora tu imovinu da oduzme, čak i kad je preneta na drugog ili kad se stekne za račun drugog.

"Međutim, problem je što u postupku treba dokazati da li je nešto stečeno krivičnim delom ili nije, a oni što se bave organizovanim kriminalitetom imaju bezbroj načina da ono što su stekli krivičnim delom ubace u legalne tokove i da to posle bude prikazano kao da je stečeno legalnim putem", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.