Izvor: Blic, 10.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iguman osuđen zbog bluda nad dečacima

Iguman osuđen zbog bluda nad dečacima

NOVI SAD - Zbog bluda nad maloletnicima, Okružni sud u Novom Sadu preinačio je prvostepnu presudu bivšem igumanu fruškogorskog manastira Hopovo Ilarionu i kaznu od deset meseci zatvora povećao na godinu dana.

Opštinski sud u Novom sadu je Ilariona, čije je svetovno ime Jovan Mišić, u oktobru 2006. proglasio krivim za tri krivična dela nedozvoljene polne radnje i osudio ga na deset meseci zatvora. Na ovu odluku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << žalbe su uložili zastupnici maloletnih dečaka i odbrana. Drugostepni sud je uvažio žalbu oštećenih i Ilarionu povećao kaznu za dva meseca.

Ilarion je 2001. godine priveden istražnom sudiji Opštinskog suda u Novom Sadu zbog moguće pedofilije. U tada podnetom optužnom predlogu stoji da je on 'u nameri da zadovolji svoje polne prohteve iskoristio lakomislenost maloletnih dečaka' i potkupljujući ih, naveo ih na bludne radnje. Dečacima koji ga zvali Čika Jova, plaćao je da ga dodiruju i tako zadovoljavao svoje seksualne prohteve.

U optužnom predlogu su tada navedana imena deset dečaka od sedam do 11 godina koji su bili Ilarionove žrtve u Dvorskoj bašti u Sremskim Karlovcima.

Posle podizanja optužnice, vladika sremski Vasilije smenio je Ilariona sa mesta starešine manastira Hopovo.

Kada je Ilarion napustio Hopovo, mediji su objavili da je sa sobom poneo i veći deo manastirske imovine, uključujući i dva zvona.

Prema navodima medija, on je potom bio u manastiru Mileševi. Zatim su organi gonjenja izgubili njegov trag, da bi ga pronašli u manastiru Svete Trojice pored Pljevalja u Crnoj Gori.

Nakon toga, vladika slavonski Sava privremeno je postavio Ilariona da se brine o manastiru Orahovica na Papuku u Hrvatskoj. Odatle su ga proterale hrvatske vlasti, pošto je dvoje orahovačkih đaka prijavilo Mišića da svoje nastranosti upražnjava kod osnovne škole. Istog dana kada je doznao za to, vladika Sava ga je razrešio dužnosti.

A. L. i agencije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.