IZBEGNUTA  KATASTROFA

Izvor: Kurir, 12.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZBEGNUTA KATASTROFA

Stotine ljudi moglo da odleti u vazduh dok su demonstranti 21. februara palili ambasadu SAD, u čijem je podrumu bilo 100 tona nafte i benzina, a prozori prostorije zaštićeni samo staklom!

BEOGRAD - Samo jedna varnica mogla je da bude dovoljna da 21. februara odlete u vazduh skoro cela ulica Kneza Miloša i sve zgrade ispod ambasade Sjedinjenih američkih država na uglu Kneza Miloša i ulice Vojvode Milenka, pa do Gazele i Železničke stanice! Naime, od obaveštajnih izvora >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Kurir ekskluzivno saznaje da se u trenutku dok su demonstranti posle mitinga „Kosovo je Srbija“ palili zgradu ambasade, u njenom podrumu nalazilo oko 100 tona nafte i benzina, a prozori koji gledaju na ulicu Kneza Miloša uopšte nisu bili zaštićeni!

Pravo čudo sprečilo je tragediju u kojoj bi Beograd, verovatno, mrtve brojao stotinama, da su demonstranti samo jednu baklju ili petardu ubacili kroz prozore podruma, a samo pukim slučajem prozori nisu razbijeni u trenutku dok je ispred podruma gorela kućica za policijsko obezbeđenje! Ova informacija Kuriru je juče nezvanično potvrđena i iz više izvora u MUP Srbije.

- Da je u ovoj prostoriji izbio požar, došlo bi do eksplozije. Osim toga, iz ovog podruma, neke vrste skladišta, požar je mogao da se proširi i na prostoriju u kojoj je uskladišteno oružje marinaca zaposlenih u ambasadi, ali bi ta eksplozija bila manje razorna od one u podrumu s naftom i gorivom - objašnjava sagovornik Kurira.

A, kakva je tragedija za dlaku izbegnuta i da je Beograd od nje delila samo jedna varnica, dokazuju i fotografije Kurirovih fotoreportera koje su napravljene u vreme protesta. Na njima se vidi da je podrumska prostorija, u kojoj se skladište nafta i benzin potrebni za službena vozila i grejanje zgrade, nisu bili adekvatno obezbeđeni. Osim stakla i rešetki na prozorima i iza njih - te noći nije bilo ničega!

Nadležni u ambasadi SAD adekvatne mere zaštite preuzeli su tek posle 21. februara i tragedije koja se, nažalost, dogodila te noći, kad je u požaru u ambasadi izgoreo novosadski student Zoran Vujović.

Ova prostorija sa „tempiranom bombom“, inače, nalazi se ispod ambasade, a gledano sa spoljne strane, ona se nalazi ispod čeonog dela zgrade, odnosno uz ulice Kneza Miloša, Vojvode Milenka i Sarajevsku, gde se nalazi i izlaz za automobile koje koriste zaposleni.[ antrfile ]

FBI AGENTI STIGLI U BEOGRAD

U ceo slučaj, prema saznanjima Kurira, posle 21. februara umešali su se i vrhunski američki stručnjaci, a nezvanično se tvrdi da je zbog toga u Beograd došla i ekipa FBI! Radovi na novom sistemu zaštite zgrade ambasade već su počeli, u šta su se juče uverili i reporteri Kurira. Naime, sa zgrade su skinuti klima-uređaji, a kako naš list saznaje, radi se i na novom ventilacionom sistemu, zbog čega prozori podrumske prostorije u kojoj se skladište nafta i benzin do sada i nisu bili bolje obezbeđeni.

RIZIČNA AKCIJA PTJ

Osim zbog velikog broja demonstranata koji su 21. februara, posle mitinga, rušili i palili sve pred sobom, akcija razbijanja izgrednika, koju je izvela Protivteroristička jedinica, bila je rizična i zbog propusta u obezbeđenju podruma ambasade SAD, jer je postojala bojazan da bi tokom rasterivanja vandala moglo da dođe do sukoba i pucnjave. Samo jedan metak ispaljen u pogrešnom pravcu bio bi dovoljan da ovaj deo Beograda odleti u vazduh.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.