I treće suđenje ubicama taksiste

Izvor: Politika, 09.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I treće suđenje ubicama taksiste

Vrhovni sud naložio rekonstrukciju zločina kod Čačka, Terziću i Živkoviću 19 godina robije zbog drugih nedela

Čačak – Bojan Terzić (34) i Davor Živković (36), pojaviće sa i treći put na optuženičkoj klupi da bi odgovarali za ubistvo čačanskog taksiste Milorada Prelića (56), pokušaj likvidacije zlatara Roberta Vasića iz Požarevca i petorice policajaca kod Aleksinca. Posle prve (Terziću 40, Živkoviću 15 godina robije, marta 2004.), Vrhovni sud Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ukinuo je i drugu presudu Okružnog suda u Čačku kojom su, februara ove godine, dvojica Kruševljana bila osuđena na 33, odnosno 15 godina lišenja slobode.

Pored ukidajućeg dela Vrhovni sud je, u jednom stavu svoje presude, preinačio odluku čačanskog. Promenio je kvalifikaciju ali i uzeo kao utvrđene kazne zatvora za druga nedela koje je izreklo čačansko veće, pa je najviša sudska adresa u Republici Terziću odmerila kaznu od 12, a Živkoviću od 7 godina zatvora. To su zaslužili jer su opljačkali i kidnapovali požarevačkog taksistu Momčila Milenkovića, ostavljajući ga zaključanog u gepeku u Kraljevu, zatim orobili taksistu iz Niša Aleksandra Vukića, uz nelegalno posedovanje pištolja i bombe i dve prethodne zatvorske kazne, od sudova u Aleksandrovcu i Nišu.

Najcrnja tačka njihove obesne, svirepe turneje po Srbiji bila je Preljina kod Čačka, gde su 16. januara 2003. ubili Prelića jednim hicem iz pištolja u glavu, opljačkali leš, izbacili u kanal i nastavili put. Zaustavljeni su sedam dana kasnije, u selu Glogovci kod Aleksinca, u jednom polju gde su pripucali na policiju a Terzić bacio i bombu na čuvare reda, ranivši jednog.

Ma kako da je Okružni sud u Čačku odmeravao pravdu, branioci optuženih, Milan Stanojević (Terzićev) i Dejan Mraković, ulagali su žalbe i obarali presude, dok su njihovi klijenti promenili priče. Na prvom suđenju, Terzić se branio ćutanjem a Živković izjavio da je taksistu ubio Terzić, slučajno. Na kaznu Živkoviću žalio se samo njegov branilac i kad je presuda ukinuta taj optuženi, na novom suđenju, nije mogao dobiti više nego na prvom (15 godina).

Na drugom pretresu, Terzić je dao odbranu izjavljujući da je bio dosta pijan pa se ne seća da li je baš on uperio pištolj u taksistu, dok je Živković preuzeo ubistvo na sebe, tvrdeći da je sam ustrelio Prelića, takođe slučajno.

U obrazloženju svoje presude, Vrhovni sud navodi da se u žalbama branilaca osnovano ističe da "prvostepeni sud nije proverio odbranu optuženih i nije izveo sve potrebne dokaze". Dodaje se:

"U vezi sa krivičnim delom ubistva oštećenog taksiste Milorada Prelića, optuženi Živković je u bitnom izmenio svoju odbranu na glavnom pretresu i prihvatio krivicu za njegovu smrt. U takvoj situaciji neophodno je izvršiti rekonstrukciju na licu mesta koristeći odgovarajuće putničko vozilo iste marke "mazda 929", uz aktivno učešće veštaka balističara i veštaka sudske medicine, gde bi oba optužena pokazala na licu mesta kako je došlo do lišenja života oštećenog taksiste, s tim što bi prvi to pokazivao optuženi Terzić. Optuženi Terzić takođe treba da objasni trag pronađen na licu mesta, a radi se o otisku papilarnih linija palca desne ruke optuženog Terzića koji je fiksiran na ogledalu unutrašnjeg retrovizora putničkog vozila".

Veće Vrhovnog suda navodi, takođe:

"Važno je utvrditi ko je pucao i lišio života oštećenog Prelića, iako to nije od odlučujućeg značaja za postojanje krivice za krivično delo ubistva kod oba optužena".

Okružni sud u Čačku je 4. jula produžio pritvor Terziću i Živkoviću, zatvorenima u čačanskoj kaznionici, na 60 dana.

G. Otašević



[objavljeno: 09.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.