I to se događa: Ne prekrajajte istoriju!

Izvor: BKTV News, 30.Nov.2013, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I to se događa: Ne prekrajajte istoriju!

Srbija će biti predmet mnogih rasprava u vezi sa obeležavanjem 100-godišnjice Prvog svetskog rata i atentata u Sarajevu 28. juna 1914. godine. Namera „plaćenih“ i ostrašćenih istoričara i pisaca je da temu Prvog svetskog rata iskoriste za blaćenje Srba kako u vezi sa početkom svetskog rata, tako i za svu nesreću koja se dogodila na prostorima bivše Jugoslavije devedesetih godina prošlog veka.
Srbija je bila pobednica u Prvom svetskom ratu i kamen temeljac evropskog mira i stvaranja >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Kraljevine SHS, odnosno Jugoslavije. Istorija je već dala svoj sud kroz dosada objavljenih 25.000 knjiga i studija o Prvom svetskom ratu. To očigledno nije dovoljno. Sada je nekome potrebno da se politizacijom Srbija ocrni kao remetilački fakotor u Evropi. Atentat u Sarajevu i čin Gavrila Principa sada se svodi na teroristički akt.
Upravo je u Vašingtonu kanadska istoričarka Margaret Mekmilan na promociji svoje knjige „Sprečavanje novog Velikog rata: Lekcije iz 1914.“, govorila i o Srbiji iz tog doba i njenoj ulozi u ratu. Ona kaže „Prvi čovek vojne bezbednosti Srbije pukovnik Apis bio je veoma dobro upućen u to šta zaverenici pripremaju u Bosni. Oružje za atentat prošvercovano je iz Srbije uz pomoć srpskih graničara“, rekla je Mekmilan na tribini u Brukings instituciji. Opisujući Gavrila Principa, istoričarka je kazala da je on, kao i mnogi mladi ljudi svet posmatrao crno-belo. Po ovoj istoričarki Gavrilo Princip je bio fanatik koji se poslužio terorističkim nasiljem za ostvarivanje svojih ciljeva. Još tragičnije je povezivanje Srbije i „Mladobosanaca“ sa današnjim Iranom i vlašću u ovoj državi. Ovde se radi o jeftinim politikantskim zloupotrebama nauke i povezivanjem sa današnjim međunarodnim i bezbedonosnim pitanjima.
Šta je suštinska pozadina svega navedenog? Prvo, da se pokaže anarhičan, agresivan mentalitet Srba i sponzorisanje Srbije u političkom nasilju 1914. godine i sve to poveže sa balkanskim prilikama u periodu od 1991. do 1999. godine. Drugo, da se falsifikatima ospori doprinos Srbije u Prvom svetskom ratu i beskrupulozno unizi 1,2 miliona žrtava za slobodu i demokratski poredak Evrope. Treće, da se na „naučnoj“ osnovi pokaže da su Srbi remetilački faktor u Evropi, što govori o vidu ljudske, naučne isključivosti i otvorene ksenofobije. Sve ovo predstavlja nastavak propagandnog rata gde su „Srbi loši momci“. Srbija svojom objektivnom naučnom argumentacijom treba da bude na visini obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata. Potrebno je da se kvalitetno medijski i diplomatski pokaže ono što je Srbija bila, a to je pobednica u Prvom svetskom ratu sa velikim gubicima, ali i priznanjima koje je tada dobila od svojih saveznika – sila pobednica u Prvom svetskom ratu. I nadalje treba očekivati da će ovakvi sadržaji biti fabrikovani, jer oni su deo estradne istorije sa primesama dnevne politike. Zato je nužno da naši učenici i studenti sa pažnjom nauče i sa pijetetom pamte šta se u Sarajevu dogodilo na Vidovdan 1914. godine. Naša je obaveza da se sećamo žrtava koje su stradale u Prvom svetskom ratu, ali i svih onih junaka koji su vodili odbrambene i oslobodilačke ratove tokom 20. veka.
Tomislav Kresović
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.