I penzioneri gaje  marihuanu

Izvor: Blic, 05.Okt.2011, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I penzioneri gaje marihuanu

Policija u Srbiji u poslednjih šest meseci pronašla je na stotine sadnica marihuane i zaplenila više od 200 kilograma ove droge u osušenom stanju. Oni koji gaje marihuanu zbog dalje prodaje i zarade ili da bi je imali za ličnu konzumaciju, mesta za indijsku konoplju nalaze u selima na njivama pored krompira i luka, neki na terasama zgrada, a neki naprave mini-laboratorije u garažama, hodnicima, pa čak i u ormanima u spavaćim sobama, a sve češće se u posao upuštaju i penzioneri i starije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osobe sa malim platama koje na ovaj način žele da zarade. Policija veće zaplene tek očekuje, jer je sezona žetve ovog meseca.

Poslednje hapšenje starijeg bračnog para iz Beograda, koji je u jednom selu kod Lajkovca gajio devet stabala marihuane, pokazuje da se poslom uzgajanja indijske konoplje više ne bave samo mladi.

- Zbog jednostavnog održavanja stabla, koje treba samo da se zaliva, da se zaštiti od grada i prejakog sunca, a velike zarade, u posao su se uključile sve starosne strukture. Desi nam se da na njivi zateknemo gospodina u poodmaklim godinama kako zaliva marihuanu i još viče na nas što mu ulazimo u baštu. Jedna starija gospođa je svom unuku zalivala i pazila sadnice sa marihuanom na terasi u Beogradu, a on joj je uredno od svake prodaje davao deo novca, što je ona razglasila celom komšiluku - priča jedan od inspektora srpske policije koji se bavi suzbijanjem narkotika.

Najviše sade marihuanu u Kragujevcu, Leskovcu, Kraljevu, Pančevu, Užicu, a policija tokom jedne godine zapleni više od pola tone ove droge.

- Oni koji se bave gajenjem i prodajom na veliko ulažu veliki novac u posao. Seme nabavljaju iz zapadne Evrope, najčešće iz Holandije. Najpre ga posade u sobama u saksije, a onda stabljike presade na njive. Snabdeveni su svim potrebnim alatima, prave dobro opremljena poljoprivredna gazdinstva, sa prskalicama, plastenicima, štitnicima od vremenskih nepogoda, neki imaju postavljene sisteme za navodnjavanje, a neki zaposle nekog od seoskih meštana da im održavaju zasade dok oni nisu tu - kaže za „Blic" izvor iz policije.

Policija parcele sa marihuanom pronalazi na najrazličitijim lokacijama - napuštenim atarima, kukuruzištima, a neki raskrče deo šume i usred nje posade stabla indijske konoplje. Parcele su često udaljene nekoliko kilometara od puteva. Kad je reč o onima koji marihuanu gaje u gradu, sadnice se najčešće nalaze na tavanskim prostorijama, u zajedničkim prostorijama za sušenje veša koje su napuštene, ali neki naprave čitave laboratorije u svojim stanovima u centru grada.

Komšijske prijave

- Oni potpuno preurede stan da bi gajili marihuanu. Ventilacione cevi, UV lampe, sistemi za sušenje, navodnjavanje, regulisanje vlažnosti vazduha, ulože i nekoliko hiljada evra za svu tu aparaturu. Stan obilaze na nekoliko dana, a u otkrivanju ovih laboratorija umnogome nam pomažu stanari zgrada, koji prijave da se nešto čudno dešava u susednom stanu - objašnjavaju u srpskoj policiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.