I kupus je vadio iz odžaka

Izvor: Blic, 08.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I kupus je vadio iz odžaka

LOZNICA - Svašta sam vadio iz dimnjaka - od dasaka i šuta, preko macole i sekirice, do tega za merenje od 50 kilograma. Nedavno sam čistio jedan dimnjak, ali kugla nikako nije mogla da probije put do dna. Kada sam se poslužio žicom, izvukao sam glavicu kupusa, za koju se kasnije ispostavilo da ju je u dimnjak ubacio komšija moje mušterije. Eto, i to se događa - priča Radoje Stanimirović, dimničar lozničkog KJP '’Naš dom’’, koji ovaj posao radi poslednjih 17 godina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />


Do sada je Radoje otpušio više od 10.000 dimnjaka, „bez ijednog neuspešnog čišćenja". Gde god su se pojavili Radoje i njegova kugla, tu smola i garež u dimnjaku više nisu ostajali. Ovih zimskih dana Radoje je posebno u velikom poslu, jer pored stanova i kuća, održava i dimnjake u bolnicama, seoskim ambulantama, školama, firmama... Dnevno ima od 10 do 15 intervencija, pa često na krovu ostane i do kasno u noć.

- Mnoge interesantne stvari se dožive u ovom poslu. Sećam se jednog slučaja kada dimnjak nije vukao, a uz pomoć ogledala sam iz kuće jasno video svetlost na vrhu dimnjaka, što znači da nije bio zapušen. Tek kada sam se popeo na krov, video sam da je neko mušteriji stavio staklo na vrh dimnjaka, zbog čega on nije funkcionisao. Sećam se i jednog klijenta koji je tražio da sa krova ubacim kamenčić kroz dimnjak, kako bi se on uverio da sam posao obavio dobro. Čak sam jednom prilikom bio i sudski veštak u sporu dvojice komšija, koji su se sudili upravo zbog dimnjaka. Jedan komšija je drugom proštemao zid i ušao u njegov dimnjak, a ja sam bio tu da dam stručno mišljenje - priseća se Radoje.

Ali, njegov posao ima i onu lepšu i vedriju stranu. Mnogi smatraju da dimničar donosi sreću, pa zato nije retka slika da mu prolaznici na ulici traže dlačice sa četke, da se malo ogarave. Mlađi Lozničani ga u šali zovu Negro ili Bronhi, a dok je na krovu često mu dobaciju da je Supermen.

- Ja bez dimnjaka više ne mogu, jednostavno rečeno, ušli su mi u krv. Dok hodam gradom, osetim po mirisu gareži kada gori dimnjak. Nedavno sam se vozio automobilom i osetio sam da gori dimnjak i nisam otišao dalje dok ga nisam našao. A dok ne otpušim dimnjak, ja ne mogu da zaspim - priznaje Radoje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.