I gazda Jezda beskućnik

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 24.Okt.2009, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I gazda Jezda beskućnik

BEOGRAD - Kuću u Ulici Augusta Cesarca 2b, koju je svojevremeno Okružni sud u Beogradu uzeo kao jemstvo da će Jezdimir Vasiljević (60), vlasnik nekadašnjeg sistema „Jugoskandik“, ostati dostupan do okončanja sudskog postupka zbog finansijskih malverzacija, uskoro će biti prodata, a novac dobijen prodajom ove nepokretnosti, čija vrednost se procenjuje na oko tri miliona evra, pripašće državi.

Četvrti opštinski sud u Beogradu doneo je rešenje o prodaji kuće od 524 kvadratna >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << metra u Ulici Augusta Cesarca na Dedinju, pošto je Vasiljeviću posle bekstva iz zemlje propalo jemstvo. Založena kuća, čija se vrednost procenjuje na oko tri miliona evra, pripala je državi, a prodaja će biti obavljena u roku od 30 dana od donošenja rešenja, rekao je juče Tanjugu Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Homen je juče još rekao i da su Ministarstvo pravde Srbije, koje je u aprilu zatražilo ekstradiciju Vasiljevića, holandske vlasti obavestile da je on i dalje u pritvoru, gde čeka konačnu odluku o izručenju Srbiji.

Vasiljevićev branilac pred srpskim pravosuđem, advokat Dragoljub Đorđević, juče je bio nedostupan, ali, kako je u junu 2006. godine izjavio za Glas, odluka o oduzimanju kuće je preuranjena, jer kuća u Augusta Cesarca 2b uopšte nije vlasništvo njegovog klijenta.

- Kuća je vlasništvo Nikole Kubatlije koji je bio Vasiljevićev prijatelj. On je preminuo, a ja ne znam ko su naslednici. Kuća je vredna preko milion evra, a Kubatlija je pola kuće dao kao jemstvo da Vasiljevića puste iz pritvora - izjavio je tada Đorđević.

On je dodao i da je čuo da je Nikola Kubatlija pre smrti prodao kuću.

- Ne mogu tačno da kažem da li je prodata jer nemam zvaničnu informaciju o tome. Samo sam čuo od jednog čoveka da je 2005. godine ta kuća prodata, iako je bila pod hipotekom - rekao je Vasiljevićev branilac.

Advokat je tada još objasnio da vila i nije cela bila stavljena pod hipoteku, već samo jedan deo.

U PRITVORU BIO OSAM MESECI

Jezdimir Vasiljević je iz Srbije otišao 1993. godine kada je „Jugoskandik“ propao i nije se vraćao sve do 22. februara 2001. godine, kada je uhapšen na beogradskom aerodromu. Beogradsko Okružno tužilaštvo protiv njega je podiglo optužnicu u junu iste godine. Gazda Jezda je iza rešetaka bio sve do 29. oktobra te godine, odnosno dok sud nije prihvatio u jemstvo kuću, čija vrednost je te godine bila procenjena na milion maraka.

Posle „nestanka“ kaucija je propala, a Okružni sud je aprila 2006. godine izdao naredbu da za njim bude raspisana poternica, jer se nije odazivao na pozive suda. Uhapšen je 4. aprila ove godine u Holandiji kada je, prema jednoj od nezvaničnih verzija, došao u posetu bivšoj supruzi i sinovima Davidu i Lavu. Prema jednoj od spekulacija, navodno je imao nameru da Haškom tužilaštvu za ratne zločine ponudi svoja saznanja o nabavci i kupovini oružja tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, a zauzvrat je tražio ukidanje poternice.

Vasiljević je optužen za zloupotrebu službenog položaja, prevaru i utaju u vezi sa piramidalnom štednjom u štedionici „Jugoskandik“. Prema navodima optužnice, Vasiljević je s još trojicom optuženih zloupotrebom položaja prisvojili 58 miliona maraka, a štediše oštetili za 190 miliona nemačkih maraka.

Pored Gazda Jezde optuženi su njegovi saradnici u „Jugoskandiku“ Ljubivoje Šundić, Dragan Antonijević i Stevan Protić, dok su postupci razdvojeni protiv Milorada Vukotića, direktora Banke privatne privrede Crne Gore, i Milana Bulatovića, svojevremeno visokog činovnika u NBJ.

Posle Vasiljevićevog „nestanka“ sudija Okružnog suda u Beogradu doneo je rešenje o prekidu krivičnog postupka dok prvookrivljeni ponovo ne bude dostupan sudu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.