I članovi „gnjilanske grupe” pucali na žandarme

Izvor: Politika, 23.Jul.2009, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I članovi „gnjilanske grupe” pucali na žandarme

Ljirim Jakupi, pre terorističkih napada kod Bujanovca i u Preševu, poslednji put boravio na jugu Srbije u avgustu 2007. godine

Tokom istrage poslednja dva teroristička napada na jugu Srbije, policija je otkrila još dve osobe zakoje se pretpostavlja da su zajednosa Ljirimom Jakupijem zvanim Nacista učestvovaleu ovim događajima. To su Redžepi Aliji i Fazlij Ajdari koji se, zajedno sa Jakupijem, nalaze u Gnjilanu.

Aliji i Ajdari su bivši pripadnici takozvane Oslobodilačke >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vojske Kosova koji su obuhvaćeni optužnicom za zločine protiv srpskih civila u Gnjilanu u leto i jesen 1999. godine. Kada su krajem prošle godine, u uspešnoj akciji Žandarmerije pohapšeni članovi „gnjilanske grupe”, Aliji i Ajdari su pobegli iz Preševa u Gnjilane. Od Euleksa je zatraženo njihovo hapšenje, ali do toga nikada nije došlo.

U međuvremenu, rekonstruisano je kretanje poznatog teroriste Ljirima Jakupija. Na području Srbije, on je poslednji put, pre terorističkih napada kod Bujanovca i u Preševu, boravio u avgustu 2007. godine, saznaje „Politika” iz pouzdanih izvora bliskihistrazi. Prema našim nezvaničnim saznanjima, Jakupi je tada sa svojom grupom ljudi, na putu Bujanovac–Gnjilane, izmeđuselaLučaneiKončulj, zaustavljaoautomobile, uglavnom Albance iz inostranstva i pljačkao ih.

U razmeni vatre između naoružanihAlbanacaijedinicaŽandarmerije, koje su tada došle na poziv u pomoć multietničke policije, ubijen jeEnverDalipiizKončulja, član Jakupijeve grupe. Sam vođa grupe je tada izbegao hapšenje, tako što je kroz guste šume prešao administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom.

Neposredno pre tog incidenta, Jakupi je sa još petoricom članova svoje kriminalne grupe pobegao iz zatvora „Dubrava” gde su izdržavali kazne zbog krivičnih dela terorizma, teškog razbojništva, kidnapovanja, ubistava i pljačke.

Sve to ukazuje da se napadi na jugu centralne Srbije uglavnom organizuju iz Gnjilana. Sagovornik „Politike” kaže da tome u prilog ide to što je najveći broj incidenata zabeležen na putu Bujanovac–Gnjilane, izmeđuLučanaiKončulja. Na meti su, pored pripadnika Žandarmerije i oniAlbanci koji rade u zapadnoevropskimzemljama.

– Prilikom dolaska i prolaska kroz svoj rodni kraj Albanci su izloženi reketiranju i pljački od strane albanskih terorističkih grupa, koji područje KiM koriste, uslovno rečeno, kao sigurnu kuću. Osim toga, taj put ka Gnjilanu albanske kriminalne grupe koriste za šverc oružja, narkotika, ljudi, akcizne robe, ali i pilećih bataka – navodi naš sagovornik.

Neposredno posle ovih događajapolicija je na jugu Srbije presekla lanac trgovine oružjem za albanske teroriste i uhapsila grupu osumnjičenu za trgovinu ljudima čiji je vođa Dželal Sulejmani iz Preševa. Oružje je bilo utovareno u Gnjilanu, o čemu svedoči video-zapis do koga je došla Žandarmerija.

Upravo ova specijalna jedinica srpske policije je često na udaru kritika albanske nacionalne manjine, posebno njihovih političkih lidera koji traže da se pripadnici Žandarmerije povuku sa juga centralne Srbije.

Naš sagovornik koji je želeo da ostane anoniman kaže da je takav zahtev nerealan, jer je Žandarmerija garant bezbednosti. On dodaje da takvi zahtevi Albanaca imaju pozadinu u tome što ova jedinica MUP-a „kvari kombinacije” lokalnih grupa koje se bave švercom.

–Jednostavno, oni žele da nemaju kontrolu i da rade šta hoće. Žandarmerija nikada nije napravila nijedan incident, nikoga nije napala, nikoga nije maltretirala" Otuda je jasno da njihovi zahtevi imaju drugi motiv – kaže naš izvor iz ove specijalne jedinice.

Kao glavni argument zašto bi Žandarmerija morala da ode sa juga Srbije navodi se da su pripadnici ove jedinice nekoliko puta „provalili kapije” prilikom hapšenja. Naš sagovornik kaže da je to uobičajen postupak kad osumnjičeni neće da otvori svoja vrata. „Razvaljivanje vrata prilikom hapšenja se može videti i u Beogradu”, kaže on.

Dušan Telesković – Danijela Vukosavljević

-----------------------------------------------------------

Visok moral Žandarmerije

Uprkos napadima kod Bujanovca, moral pripadnika Žandarmerije na jugu Srbije je na visokom nivou. Jedan od žandarma kaže da je raspoloženje u jedinici posebno podignuto od kada je na njihovo čelo došao komandant Božidar Dikić.

Žandarmi ga gledaju kao izuzetnog specijalca koji već 20 godina radi u MUP-u i koji je uvek sa svojim ljudima. Dok je bio komandant Niškog odreda Žandarmerije, uvek je bio na terenu sa pripadnicima svoje jedinice, a to radi i danas. Dikić je dobro upoznat sa svim problemima sa kojima se suočava jedinica, pa će stoga, na najbolji mogući način uspeti da poboljša uslove u kojima ovi specijalci rade.

[objavljeno: 24/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.