I Simović bi među svedoke saradnike

Izvor: Politika, 10.Jun.2010, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Simović bi među svedoke saradnike

Najviše rangirani „zemunac” pucao u Sretka Kalinića iz straha što je i priznao posle jučerašnjeg hapšenja

Granična policija MUP-a Srbije uhapsila je juče ujutro kod Morovića, nedaleko od graničnog prelaza Batrovci, Miloša Simovića (31), odbeglog člana „zemunskog klana” koji je u Hrvatskoj osumnjičen za pokušaj ubistva Sretka Kalinića.

Policija navodi da je Simović uhapšen prilikom pokušaja da ilegalno pređe državnu granicu.

Simović >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kod sebe nije imao dokumenta, a kako saznajemo u dobro obaveštenim izvorima, on se policiji predstavio i rekao: „Došao sam da odslužim svoju kaznu”.

Kod sebe je, kako saznajemo, imao laptop. Simović je juče priveden u prostorije beogradske policije, gde je uz pomoć otisaka prstiju i DNK analize utvrđen njegov identitet.

U dobro obaveštenim izvorima za „Politiku” je rečeno da se očekuje da će Miloš Simović ponuditi specijalnom tužiocu da bude svedok saradnik.

„Simović je u neformalnom razgovoru priznao da je pucao u Kalinića. On je nova velika šansa da se razotkriju mnogi nerešeni zločini. Simović je pravi insajder, čovek koji zna sve tajne ’zemunskog klana’. Samo treba sačekati njegov poziv. Verujemo da ćemo od njega saznati mnoge dragocene podatke, ali je jako važno da se ne napravi proceduralna greška”, kažu naši izvori, podsećajući da zakon daje mogućnost da i pravnosnažno osuđene osobe postanu svedoci saradnici u novim postupcima, čime bi mogli da dobiju umanjenje već izrečenih kazni.

U međuvremenu, zagrebačka policija istražuje pucnjavu na obali jezera u Rakitju, kada je Simović ranio Kalinića sa dva hica u grudi i stomak. U Zagreb je doputovao i Rodoljub Milović, načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a, koji je tokom akcije „Sablja” istraživao atentat na premijera Zorana Đinđića i zločine „zemunskog klana”.

Prema saznanjima „Politike”, sumnja se da je Simović u Kalinića pucao iz straha. Upućeni u istragu, ali i u manire i odnose unutar „zemunskog klana” kažu da je malo verovatno da je Simović unapred planirao da ubije glavnog ubicu „zemunskog klana”.

„Tamo se nešto čudno događalo. Miloš Simović zna da ubije i da je hteo da ubije Kalinića, on bi to i uspeo. Uradio bi to tako da bi ubistvo ostalo nerazjašnjeno i niko ga ne bi povezao sa zločinom. Simović ne bi to učinio bez ’overe’ u glavu, ne bi rizikovao da ga ostavi u životu, ispalio bi mnogo više metaka, a ne samo dva. Moguće je da je i Kalinić izvukao oružje, pa je Simović pobegao”, tvrde naši izvori, dodajući da, iako su se Kalinić i Simović, zajedno krili više od sedam godina, oni nikada nisu verovali jedan drugom.

Miloš Simović, odmah po utvrđivanju identiteta, trebalo bi da bude prebačen u Okružni zatvor na izdržavanje kazne od 40 godina, na koliko je osuđen u procesu protiv „zemunskog klana”, kao i od 30 godina zbog učešća u atentatu na premijera Đinđića. Obe presude su pravnosnažne i Simović je, prema zakonu, isključivo u nadležnosti Specijalnog suda. Niko nema pravo da sa njim razgovara bez dozvole sudije Specijalnog suda. Simović je juče po podne prebačen u zatvor u Požarevcu, specijalizovan za osuđene za organizovali kriminal, saznajemo u Upravi za izvršenje zatvorskih sankcija.

„Posle smeštanja u zatvor, Simoviću će biti uručene obe presude koje su donete u njegovom odsustvu. Ukoliko zatraži novo suđenje, izabraće advokata, ili će mu biti postavljen branilac po službenoj dužnosti. Biće održano novo suđenje na kome će se suditi samo njemu, a tužba i odbrana izjasniće se o tome da li su saglasni da se pročitaju već izvedeni dokazi ili će se svedoci saslušavati ponovo”, objašnjeno je za „Politiku” u Specijalnom sudu.

Miloš Simović, poznat po nadimcima Miša, Mišel i Glavonja, iako najmlađi na spisku optuženih za zločine „zemunskog klana”, bio je najviše rangiran član ove kriminalne grupe i čovek u koga je pokojni Dušan Spasojević imao ogromno poverenje. Spasojević ga je smatrao inteligentnijim i sposobnijim od ostalih, zbog čega je bio vođa gotovo svih kriminalnih poduhvata klana i upravo on je prenosio naređenja Spasojevića i delio zadatke ostalima. Simović je raspoređivao članove klana prilikom pokušaja atentata na Đinđića kod Beogradske arene, ali i pre toga, na Kopaoniku. Isti posao obavljao je i na dan atentata 12. marta 2003. godine, i upravo je on našao prostoriju u zgradi Zavoda za fotogrametriju, iz koje je pucano na premijera. Na dan kada je izvršen atentat na Đinđića, Miloš Simović bio je kod bolnice „Rudo” odakle je atentatorima najavio dolazak kolone premijerovih vozila.

U postupku protiv „zemunskog klana” utvrđeno je da je Miloš Simović sa dva hica iz pištolja ubio Branislava Lainovića. Pucajući iz automatskih pušaka iz automobila koji je vozio njegov brat Aleksandar, Miloš Simović zajedno sa Vladimirom Milisavljevićem ubio je Srđana Ljujića. Na identičan način ubio je i Željka Bodiša, Nenada Batoćanina i Željka Škrbu.

Bio je angažovan na tajnom praćenju Zorana Uskokovića Skoleta, Todora Gardaševića, Ljubiše Buhe Čumeta, Sredoja Šljukića, Jovana Guzijana Cunera, Ivicu Jovanovića, pre nego što su ih ubili Sretko Kalinić i ostali članovi klana.

Miloš Simović učestvovao je i u otmicama Vuka Bajruševića, Milije Babovića, Miroslava Miškovića i Suvada Musića, kao i u dizanju u vazduh Buhine firme „Difens roud” i bombaškom napadu na prostorije DSS.

Posle hapšenja Kalinića i Simovića, još trojica „zemunaca” i dalje su u bekstvu – Ninoslav Konstantinović, Vladimir Milisavljević Budala i Milan Jurišić.

Dorotea Čarnić

----------------------------------------------------

„Štekovi” finansirani iz Srbije

Krunoslav Borovec, portparol MUP-a Hrvatskerekao je na konferenciji za novinare da je Simović zatečen iscrpljen i neugledan dok je pešice pokušavao da pređe neprohodni prolaz.

On je odbacio nagađanja da je hrvatska policija namerno pustila Simovića da pređe granicu kako bi ga uhapsila policija Srbije.

Borovec je rekao i da je prilikom pretresa stanova u kojima su boravili srpski kriminalci u Zagrebu utvrđeno da je njihov boravak u Hrvatskoj finansiran iz Srbije.

--------------------------------------------------------

Locirale ga termovizijske kamere dok je plivao

Morović – Pripadnik „zemunskog klana” Miloš Simović pokušao je u četvrtak ujutro da ilegalno, kroz Morovićke šume uđe u Srbiju. Kako saznajemo, od sela Lipovac do Bajakova, na hrvatskoj strani Simović je prešao biciklom, a onda je preplivao reku Studvu, koja u tom delu, na oko tri kilometra od sela Morović, predstavlja graničnu liniju između dve zemlje. Simović je u trenutku kada su ga uhapsili pripadnici Državne granične službe Srbije na sebi imao majicu, dres i patike, nosio je ranac, bio je iscrpljen i mokar. Kako nezvanično saznajemo begunca su locirale pokretne termovizijske kamere.

Prilikom hapšenja, odnosno predaje, nije pružao otpor, nije bio naoružan i odmah je pripadnicima DGS-a otkrio svoj identitet.

Na ovom delu granica između Srbije i Hrvatske, u dužini od gotovo 50 kilometara, od sela Jamene na Savi do autoputa Beograd–Šid, prolazi se kroz stogodišnje hrastove šume što predstavlja idealno područje za ilegalni prelazak granične linije. Međutim, i sa jedne i sa druge strane granice policija iz graničnih službi dve zemlje, za nadzor ovog graničnog prostora, koristi i pokretne termovizijske kamere za otkrivanje ilegalaca u graničnom pojasu. Inače, na ovom području je do polovine prošle godine bilo nemoguće preći graničnu liniju, jer je više od 500 hektara sa srbijanske strane granice bilo zasejano minskim poljima, a slično je bilo i na hrvatskoj strani, pa su „slepi putnici” izbegavali ovaj deo granice. Od kada je ceo prostor razminiran pojačan je i fizički i tehnički nadzor graničnog pojasa, a dve granične službe, u interesu bezbednosti granice, dosta dobro sarađuju.

J. S.  

----------------------------------------------------------

Priznao ubistvo Zorana Vukojevića

Sretko Kalinić priznao je policiji u Zagrebu ubistvo Zorana Vukojevića Vuka, svedoka saradnika, čije je unakaženo telo nađeno pored autoputa u Beogradu u junu 2006. godine, saznaje „Politika” iz izvora bliskih istrazi koja se vodi u Hrvatskoj.

On je, kako nam je rečeno, izjavio da su u tom zločinu učestvovali i braća Miloš i Aleksandar Simović, pokojni Zoran Pović, koji je tom prilikom ubijen, ali i Ninoslav Konstantinović, takođe odbegli pripadnik „zemunskog klana”.

objavljeno: 11.06.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.