Izvor: B92, 01.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Kokanović podnosi prijave

Beograd -- General Milun Kokanović podneće u ponedeljak krivične prijave protiv Svetozara Marovića i Prvoslava Davinića, kaže njegov advokat.

Advokat Vladimir Petrović je rekao da će prijave protiv predsednika Srbije i Crne Gore ministra odbrane u ostavci biti podnete zbog zloupotrebe službenog položaja i pribavljanja protivimovinske koristi u slučaju spornih ugovora za nabavku vojne opreme između Ministarstva odbrane i zrenjaninskog preduzeća "Proizvodnja Mile Dragić". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kokanoviću je juče određen jednomesečni pritvor.

Kokanovićev branilac je najavio da će tužbe podneti i protiv pukovnika Milovana Andrića zbog zloupotrebe službenog položaja i lažnog svedočenja, na osnovu kojeg je, kako je rekao, njegov klijent uhapšen.

Krivične prijave će podneti i protiv pukovnika Boška Ivanića, zbog, kako je rekao, pomoganja Andriću da prepravi tabele trebovanja vojne opreme, načelnika uprave za sistem logistike i njegovog zamenika Branka Đedovića i Dragana Đorđevića.

Petrović je agenciji Beta potvrdio da je istražni sudija Vojnog odeljenja Specijalnog suda Novica Mihajlović juče Kokanoviću odredio pritvor do 30 dana uz obrazloženje da bi mogao da utiče na svedoke u istrazi oko potpisivanja spornih ugovora.

Na pitanje na koje svedoke bi on mogao da utiče, Petrović je rekao da se to odnosi na ministra Davinića, šefa Vojne obavestajne agencije Acu Dimitrijevića, pukovnika Milovana Andrića i sekretara ministarstva Milanu Rakić.

Milun Kokanović je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja jer je krajem avgusta ove godine naložio zameniku načelnika Uprave za snabdevanje Ministarstva odbrane SCG Milovanu Andriću da sa zrenjaninskim proizvođačem vojne opreme potpiše dva ugovora od oko 170 miliona evra, bez odobrenja Generalštaba Vojske SCG.

Za učešće u aferi osumnjičeni su i vlasnik zrenjaninske firme Mile Dragić i pukovnik Jovica Vučković, za davanje, odnosno primanje mita, kao i kapetan Igor Mijailović, koji je juče posle saslušanja pušten da se brani sa slobode.

Dragiću i Vučkoviću istaržni sudija je 21. septembra odredio pritvor do 30 dana, a protiv Dragića je u međuvremenu proširena istraga i za nedozvoljeno posedovanje oružja.

Odbijene sve žalbe Dragićevih advokata

Krivično vanraspravno veće Okružnog suda u Beogradu odbilo je žalbe advokata okrivljenog Mileta Dragića na rešenja o pritvoru, o sprovođenju i o proširenju istrage protiv njega. Portparol Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić je rekla da su odbijanjem žalbi rešenja postala pravosnažna.

Mile Dragić, vlasnik istoimene firme za proizvodnju vojne opreme sa kojom je ministarstvo odbrane potpisalo sporne ugovore, osumnjičen je za davanje mita pukovniku Jovici Vučkoviću, a 21. septembra određen mu je pritvor do 30 dana. U međuvremenu je protiv njega proširena istraga i za nedozvoljeno posedovanje oružja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.