I Karadžić i Župljanin sa lažnim ličnim kartama iz Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Karadžić i Župljanin sa lažnim ličnim kartama iz Vojvodine

NOVI SAD - Odbor za bezbednost Skupštine AP Vojvodine zahtevaće od državnih organa informaciju o svim elementima vezanim za sprovođenje saradnje s Tribunalom u Hagu, unutar koje bi trebalo da se nađu ne samo detalji o hapšenju Radovana Karadžića i Stojana Župljanina, već i kako su ova dvojica haških optuženika došli do lažnih ličnih karata.

„Kod područnih uprava MUP Srbije insistiraćemo da nas podrobno obaveste o tom fenomenu, jer to što su haški optuženici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << imali falsifikovane dokumente izdate u ovdašnjim policijskim stanicama ukazuje ne na pojedinačni problem, već na sistemsku pojavu, izjavio je za član Odbora za bezbednost Skupštine APV Milan Đukić.

On je dodao da je iza takvog "modela 'rada' naprosto morao da stoji ili sistem ili otrgnuti deo sistema". Đukić je naveo i da će država, ukoliko zaista ima nameru da sve rasvetli do kraja, morati da se upusti u razotkrivanje i čitave mreže Karadžićevih i Župljaninovih pomagača.

„Jer, i Karadžić i Župljanin su koristili identitete preminulih ljudi poreklom iz BiH, što znači da im je neko pomogao da nabave njihova osnovna dokumenta, poput izvoda iz matične knjige rođenih, ali je činjenica i da im je onda ovde neko pomogao prilikom dobijanja državljanstva Republike Srbije. Dakle, puno je pitanja na koje će nadleženi organi naprosto morati da brzo daju odgovor", rekao je Đukić.

Međutim, kako izveštava Tanjug, MUP je kasnije saopštio da je Karadžić koristio identitet živog čoveka.

"Takav čovek postoji, živ je, što znači da su korišćena dokumenta falsifikat", tvrde u službama MUP-a koje nastavljaju posao na utvrđivanju ostalih pojedinosti vezanih za identitet kojim se Karadžić koristio.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.