Humke zaslužnih postale deponija

Izvor: Blic, 11.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Humke zaslužnih postale deponija

Karakter naroda se najbolje vidi po tome kako poštuje humke svojih predaka. Ako je suditi po ovom pravilu, Nišlije nemaju mnogo prava da očekuju bolju budućnost jer su i narod i vlast zapustili Staro groblje gde je sahranjeno na desetine zaslužnih ljudi Niša.

Na ovom groblju se danas mogu videti gomile đubreta iz okolnih zgrada i lokala. Kese, papiri i drugo na malo jačem vetru leti po nepokošenom šiblju između grobova, plastične flaše od piva rasturene su na sve strane, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a noću su kapele otvorene za narkomane i lopove koji su s groblja pokrali mnoge vredne biste.

Biljana Jovanović, direktorka Novog groblja, kaže da projekat za uređenje Starog groblja postoji četiri godine, ali da se zbog manjka novca i nemara gradske vlasti, ne sprovodi.

- Staro groblje je galerija na otvorenom, i mora se pretvoriti u memorijalni centar. Svake godine podnesemo projekat za sanaciju Starog groblja, ali se taj plan „zaturi" negde u gradskoj upravi jer za tako nešto nema novca, pa svi beže od toga da se uhvate u koštac s tim problemom. U stvari, kultura grada je od neprocenjive vrednosti. Taj projekat bi trebala da izglasaju odbornici Skupštine grada Niša, ali to nikada i ne dođe na odlučivanje. Takav memorijalni park bi trebalo da se ogradi i da se uposli od šest do osam čuvara. Uz sve to, potrebno je da se raspiše konkurs za idejno rešenje memorijalnog centra. Posle toga potrebno je održati javnu raspravu i onda bi se sve dovelo u red. Za uređenje groblja je prošle godine dato 10 miliona dinara, ali to je kratkoročno rešenje -ističe Jovanović.

Većnik Aleksandar Milićević kaže da Staro groblje izgleda kao da ga je čuvao neki naš neprijatelj, a ne mi. Po njegovim rečima, za sada u budžetu ima 8,5 miliona dinara od kojih će se uskoro popraviti obe kapije. Očistiće se i doterati, a potom sledi formiranje čuvarske službe.

Nikola Jovanović, predsednik Udruženja „Stari Niš", kaže da bi Staro groblje pod hitno trebalo staviti u funkciju.

-Na Starom groblju još ima mesta za sahranjivanje. Normalno je svuda u svetu da ako nema naslednika, parcela pripadne nekom drugom - kaže Jovanović.

Otvaraju grobnice

Lopovi su do sada pored vrednijih bista od bronze koje prodaju na kilo ukrali „Prelju" delo Antuna Avgustinčića, koja je ipak pronađena, i „Anđela sa lirom", autora Marina Studina, čija je sudbina do danas nepoznata. Prolazeći kroz groblje vidi se da su mnoge grobnice otvarane.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.