Hrvatski veteran očekuje da Srbija odustane od progona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2011, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski veteran očekuje da Srbija odustane od progona

ZAGREB/VUKOVAR -

Hrvatski veteran Petar Janjić koji je danas saslušan na Županijskom sudu u Vukovaru na zahtev Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, izrazio je očekivanje da će Srbija odustati od progona veterana.

Srpsko tužilaštvo tereti Janjića, zajedno s Dankom Maslovom i Tihomirom Purdom, koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru u BiH, za ratne zločine protiv ranjenika i bolesnika u Vukovaru 1991.

Ispitivanje Janjića trajalo je oko dva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sata, a, osim vukovarskog državnog tužioca i advokata Krešimira Krsnika, prisustvovali su mu i zamenik srpskog tužioca za ratne zločine i istražni sudija, koji su prethodno u Zagrebu prisustvovali i saslušanju Danka Maslova.

Ispitivanje u Vinogradskoj ulici

Petar Janjić je rekao novinarima da su ga ispitivali i srpski istražitelji oko pola sata, posebno o događaju u Vinogradskoj ulici u Vukovaru, dodavši da je "uspeo da im objasni taj događaj".

Prema njegovim rečima, grupa branitelja Vukovara 1991. u Vinogradskoj ulici spasla je život vojniku JNA, a "poginule neprijateljske vojnike odneli su na ničiju zemlju i predali agresoru".

"Srpski istražitelji bili su jako dobro pripremljeni, imali su sa sobom i neka dokumenta za koja nisam ni znao da postoje. Na njima nisu moji potpisi niti je moj rukopis", rekao je Janjić.

On je istakao da je istražiteljima govorio i o svemu što je preživeo u logorima u Srbiji, posebno o tome kako su ga tukli i terali na razna priznanja.

"Već mesec i po živim pod pritiskom, u strahu, ne spavam i ne jedem", dodao je on, prenose hrvatski mediji.

I njegov advokat Krešimir Krsnik je izrazio očekivanje da će nakon ispitivanja srpsko tužilaštvo odustati od krivičnog progona Purde, Maslova i Janjića, kao i da će Purda uskoro biti slobodan.

On je rekao da je "ovim saslušanjem otvoreno i pitanje više od 3.500 Vukovaraca koji su završili u srpskim logorima", dodavši da bi ta svedočenja trebalo da budu iskorišćena za pokretanje krivičnog postupka protiv odgovornih za logore.

Maslov ispitan u Zagrebu

U Zagrebu je jutros ispitan i veteran Danko Maslov koji je, prema rečima njegovog advokata, odbacio optužbe Srbije za ratni zločin u Vukovaru 1991. godine.

Istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić izjavio je agenciji Beta da će zapisnik s ispitivanja danas biti prosleđen hrvatskom Ministarstvu pravosuđa, koje će ga proslediti Srbiji nakon čega bi srpsko pravosuđe trebalo da odluči hoće li nastaviti krivični progon.

On je, međutim, istakao da ne može da govori o detaljima ispitivanja budući da je postupak tajan.

I Tihomir Purda je ispitan prošle sedmice u BiH na zahtev srpskog pravosuđa, a njegovi advokati su više puta ponovili da očekuju da će Srbija nakon što sasluša i preostalu dvojicu osumnjičenih odustati od njihovog daljeg progona, kao i od ekstradicionog postupka za Purdu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.