Hrvatski pasoši za srpske kriminalce

Izvor: Politika, 16.Feb.2012, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski pasoši za srpske kriminalce

Luka Bojović osim litvanskog pasoša, na ime Tomas Dragin, imao je i hrvatski pasoš, pišu hrvatski mediji

Bojović i njegova trojka – Petrić, Milisavljević i Mijanović – imali su hrvatske putne isprave na imena Damir Ignjatović, Goran Ljubišić i Marijan Barišić, pišu hrvatski mediji.

U daljoj istrazi bitno je da se ustanovi jesu li „zemunci” uhapšeni u Španiji lažni identitet imali na originalnim ili falsifikovanim hrvatskim obrascima. Ako je na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << originalnom obrascu, vrlo brzo bi se moglo utvrditi koja policijska ispostava pa čak i koji referent ih je izdao, kada i pod kojim uslovima.

Pišući o Hrvatskoj kao „meki” za srpske kriminalce, podsećaju i da je Veselin Vukotić Vesko, tada 47-godišnji Nikšićanin, 2006. godine, posle 16 godina bekstva, uhapšen u Madridu. Kod njega je pronađen hrvatski pasoš na ime Ludvig Bulić. I Darko Šarić, koga povezuju s ubistvom Ive Pukanića, ali i Bojovićev kum Cvetko Simić imali su originalne hrvatske isprave izdate u konzulatu Hrvatske u BiH. Član „zemunskog klana” Sretko Kalinić u oktobru 2006. na šalteru policije u Petrinjskoj ulici u Zagrebu preuzeo je isprave na ime Drago Cesar. Lažne isprave „sredio” mu je Cvetko Simić, koji je verovatno, tvrdi zagrebački „Jutarnji list” sarađivao sa „službama” u celoj regiji. Kaliniću je lažni pasoš na ime Milivoj Mandić preko Simića za 26.000 evra nabavio u konzulatu u BiH.

Lažni identitet imali su i Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović, Andrija Drašković, ali i Hrvoje Petrač, Ico Mateković... Lažni identitet na originalnom obrascu pasoša imao je i Ante Gotovina na ime Kristijan Horvat, ali je imao i lažni identitet preminulog Stjepana Seničića.

Oko 900 putovnica iz takozvanog mostarskog kontingenta, koje su nestale krajem devedesetih godina prošlog veka, već odavno nije u upotrebi. MUP Hrvatske radi na tome da ustanovi kako su ih „zemunci” nabavili.

Prvobitna informacija da je Vladimir Milisavljević zvani Budala imao pasoš na ime Marijan Barišić, koji je nestao 2008. godine nije tačna jer je u hrvatskoj policiji već obavljen razgovor s „drugim” Marijanom Barišićem koji, znači”, nije – nestao.

----------------------------------------------

Luka i „Pink panteri”

Prilikom hapšenja Luke Bojovića i članova kriminalne grupe, u stanu u Valensiji otkriveno je nekoliko ekskluzivnih satova, prstena i nakit, a tamošnji mediji su preneli da njihova policija vodi istragu zbog sumnje da su učestvovali u razbojništvima i trgovini drogom na teritoriji Španije. Kako se pretpostavlja, zbog ove istrage, Nacionalni sud u Madridu im je osim falsifikovanja isprava, nedozvoljenog držanja oružja i pružanja otpora policiji, na teret stavio i zločinačko udruživanje. Španska policija uhapšenu četvorku dovodi u vezu sa zaplenom 40 kilograma narkotika, koliko je zaplenjeno na brodu koji je uplovio u Valensiju prošlog meseca i kojim je upravljao hrvatski državljanin. Njihove sumnje da je Bojović upleten u razbojništva i povezan sa članovima grupe „Pink panter”, koji godinama pljačkaju širom sveta zlatare i odnose nakit i satove, ostaju da se dokažu.

R. H.

objavljeno: 17.02.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.