Hrvat i Srbin stradali u francuskim Alpima

Izvor: Politika, 17.Mar.2011, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvat i Srbin stradali u francuskim Alpima

 Pripadnici francuske gorske službe spasavanja pronašli su u francuskim Alpima kod Monblana tela jednog srpskog i jednog hrvatskog alpiniste, a kako juče izveštavaju hrvatski mediji, utvrđeno je da se radi o 21-godišnjem Toniju Rosi iz Makarske i 25-godišnjem Igoru Skenderu iz Beograda.

Njihova tela su nađena prekjuče na visini od 3.100 metara, a policija u Šamoniju obavlja uviđaj i istragu koja bi trebalo da utvrdi uzrok njihovog stradanja, pošto se još ne zna da li su pali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sa stene ili je uzrok smrti nešto drugo.

Francuski list „Figaro” objavio je juče da su oni pali sa visine od oko 200 metara tokom uspona na planinski vrh Druat, u čije su osvajanje krenuli u utorak. Krenuli su ka tom vrhu, jednom od najopasnijih alpinističkih staza.

Tela je video nadzornik planinarskog doma u selu Aržentjer, koji je obavestio spasioce.Zbog loših vremenskih uslova, tela žrtava spasioci satima nisu mogli da spuste sa planine.

Podsećajući da su se njih dvojica često penjali zajedno, hrvatski mediji, pozivajući se na francuske izvore, navode da su poslednji put primećeni u utorak pre podne na sredini stene. Pošto se nisu javljali ni narednog jutra, pokrenuta je akcija spasavanja, a prema informacijama francuskih spasilaca, u sredu su u podnožju severne stene Druat nađena dva tela.

U Planinarskom savezu Beograda (PSB) nisu dobili zvaničnu potvrdu informacije francuskih medija o pogibiji dvojice mladih alpinista. Predsednik PSB Zoran Kontić rekao je Tanjugu da je Skender član kluba „Visokogorac” i da je jedan član porodice Skender oputovao u Francusku.

Skender je dobro obučen alpinista sa velikim iskustvom u penjanju, dodao je Kontić. „Skender je iz porodice koja se bavi alpinizmom i sigurno je bio pripremljen za taj izazov”, kazao je Kontić.

Tanjug

objavljeno:

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.