Horor na srpski način

Izvor: Politika, 08.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Horor na srpski način

I pored toga što se o svirepim ubistvima u Srbiji, uvek kada se dese, naširoko raspreda u medijima, ovi zločini zaslužuju svoju rang-listu, po surovosti, broju žrtava i medijskoj pažnji. Na našoj listi mesto su našli zločini novijeg datuma, ali i oni raniji čiji su počinioci svojom brutalnošću i hladnokrvnošću šokirali javnost.

Jabukovačka tragedija

Masakr žitelja Jabukovca, sela nadomak Negotina, desio se krajem jula ove godine. Psihijatrijski bolesnik Nikola >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Radosavljević (39) ubio je devetoro komšija. Svirepom zločinu prethodio je napad na suprugu, a zatim i pokušaj samoubistva skokom u bunar. U toj nameri sprečile su ga komšije. Ubrzo zatim, razjareni nasilnik uzeo je svoju lovačku pušku i idući ulicom ubio troje, a onda i još šestoro meštana. Uhapšen je na groblju, dok je sedeo na pločama porodične grobnice. Radosavljević je proglašen neuračunljivim jer je utvrđeno da boluje od paranoidne psihoze, zbog čega je smešten u KP dom "Bolnica" u okviru beogradskog Okružnog zatvora.

Leskovački masovni ubica

Sedmostruko ubistvo za samo 20 minuta na dve različite lokacije, jula 2002. godine u Leskovcu, počinio je Dragan Čedić koji je iz automatske puške upucao bivšu suprugu, članove njene familije i prijatelje. Čedić je prvo u bilijar klubu, nekoliko minuta pre ponoći, ubio dvoje ljudi. Zatim se kolima odvezao u porodičnu kuću bivše supruge gde je ubio nju, njene sestre, pašenoga i komšinicu. Čedić je posle zločina pobegao, a mesec dana kasnije presudio je sam sebi. Motiv ovog zločina, kako se pretpostavljalo, bili su neraščišćeni porodični odnosi između dvoje bivših supružnika.

Ubistvo porodice Salma

Šestočlana mađarska porodica Salma ubijena je 1. februara 2005. godine u Horgošu. Ubijeni su Jožef Salma (67), njegova žena Jola (65), njihov sin Nandor (36), snaja Neli (34) i unuci David i Betina. Porodica Salma je stanovala u dve susedne kuće. Tela porodice su otkrivena tek posle nedelju dana. Kuće su bile zavejane snegom, a hladnoća je usporila raspadanje tela. Stariji bračni par Salma je zaklan nožem, dok su ostali ubijeni iz pištolja. Porodica je važila za bogatu, a bavili su se voćarstvom, proizvodnjom i preradom jabuka. Pored brojnih voćnjaka, imali su nekretnine i u Srbiji, ali najviše u Mađarskoj. Ovaj zločin još nije rasvetljen.

Četvorostruko u Žarkovu

Tela Zorana Obradovića (48), njegove supruge Dragice (43), sina Željka (22) i njegove devojke Maje Gostić (20) nađena su 27. oktobra ove godine u Žarkovu u Beogradu. Žrtve su ubijene iz dva različita pištolja sa prigušivačima. Prema još nepotvrđenim informacijama, budući da je policijska istraga ubistva još u toku, motiv ubistva je novac. Zoran Obradović, osim izgradnjom objekata, bavio se nezvanično i pozajmljivanjem novca uz kamatu, pa se pretpostavlja da je ubistvo učinio ili čak i naručio neko od njegovih dužnika.

Pir u Paraćinskoj kasarni

Zločin koji je svojevremeno potresao bivšu SFRJ dogodio se septembra 1987. godine, kada je vojnik Aziz (Sadika) Keljmendi na službi u garnizonu u Paraćinu na spavanju ubio četiri, a ranio pet vojnika. Posle zločina Keljmendi se ubio.

Izbrisana porodica Sitarica

Državljanin BiH, Damir Crnjanin (21), u julu ove godine, u beogradskom naselju Bele Vode, sekirom je ubio supružnike Sitarica, Zorana (49), Gordanu (42) i njihovu ćerku Zoricu (23). Da bi sakrio tragove, ubica je posle zločina žrtve zapalio. Crnjanin je bio blizak rođak ubijenih, a policija je utvrdila da je motiv masakra porodice Sitarica – koristoljublje. Ubica kojem se sudi u BiH iz kuće ubijenih rođaka odneo je oko 5.000 evra, 2.000 švajcarskih franaka, pet mobilnih telefona, dva fotoaparata, ručni sat i druge vredne predmete.

Masakr u Pančevu

Ljubomora i dugogodišnje nesuglasice sa bivšom ženom i njenim roditeljima navele su Bogdana Ljubojevića (54) da u maju prošle godine rafalima iz "kalašnjikova" ubije troje ljudi u pančevačkom naselju Strelište. Sada već osuđenik na 40 godina zatvora upucao je svoju bivšu suprugu, svastiku i pašenoga. Tom prilikom ranio je ženine roditelje.

Zločin u Novim Banovcima

Danijel Jakupek (27), iz Novih Banovaca, u svojoj kući u Dunavskoj ulici, 27. avgusta ove godine, izmasakrirao je četvorogodišnjeg Luku Opačića i njegovog ujaka Vasilija Trbovića (26). Jakupek je prvo u kupatilu ubio i izmasakrirao sekirom i bonsekom dečaka. Onda je pored žbuna u svojoj bašti ubio Trbovića. Delove tela, glave, noge, ruke, šake, ubica je pobacao u Dunav, nedaleko od svoje kuće. Ovaj monstruozan zločin otkriven je nekoliko dana kasnije, a za to vreme Jakupek se slobodno šetao krajem. Ubica je uhapšen i proglašen neuračunljivim. Nalazi se u KP domu "Bolnica" u okviru beogradskog Okružnog zatvora.

Pucnji u Pohorskoj

Vera Židić i njen trinaestogodišnji sin Davor svirepo su ubijeni decembra 1993. godine u Pohorskoj ulici u Beogradu. Ilija Vujić i Radovan Joksić upali su usred dana u stan porodice Židić, u nameri da iz sefa ukradu pola milina maraka. Razbojnici nisu računali da u stanu ima nekoga. Vujić je najpre nesrećnu ženu opkoračio i pucao joj u potiljak, a zatim je ubio dečaka. Likvidirao je i psa, kućnog ljubimca. Hladnokrvni ubica je posle zločina otišao do frižidera uzeo hranu i pojeo, a ubistvo nedužnog trinaestogodišnjeg dečaka je kasnije na sudu obrazložio rečima "ko mu je kriv što nije bio u školi". Vujić je prvo osuđen na smrtnu kaznu koja mu je naknadno zamenjena četrdesetogodišnjom zatvorskom kaznom.

Penzionera na komade

Službenik "EFG Eurobanke", Zoran Munćan (31) iz Novog Sada, 9. marta ove godine u svom stanu ubio je osamdesetšestogodišnjeg penzionera Živojina Žižu Margetića. Zbog 10.000 evra, koliko je iznosila ušteđevina ovog nesrećnog penzionera, Munćan je Margetića prvo zadavio a zatim isekao satarom i testerom. Delove tela stavljao je u crne kese za đubre, a kasnije razvezao i pobacao u kontejnere u više gradova u Srbiji. Surovi ubica ubrzo je posle zločina uhapšen.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.