Homen: Pravosuđe radi sporije nego ikada

Izvor: Politika, Tanjug, 07.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homen: Pravosuđe radi sporije nego ikada

Nema oružane formacije u Srbiji koja bi mogla da oslobodi Legiju, tvrdi državni sekretar Ministarstva pravde

Efikasna borba protiv organizovanog kriminala u Srbiji i razvrgavanje njegove sprege sa politikom i ekonomijom nisu mogući bez kompletne reforma pravosuđa, ocenio je juče državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen. „Kamen temeljac u borbi protiv kriminala je sprovođenje reformi u sudstvu i tužilaštvu, jer bez obzira na to da li policija dobro radi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svoj posao, do sada nije postojao adekvatan način da se sankcionišu svi učinioci najtežih krivičnih dela”, izjavio je Homen. Po njegovim rečima, primenom svih reformskih zakona od 1. januara 2010. godine Srbija će dobiti kompletan zakonski okvir za borbu protiv kriminala, kao i izričit stav države i jasnu poruku svima da se kriminal i zločin ne isplate”. On je naveo da najmanja sudijska plata trenutno iznosi 1.000 evra, a izmenama zakona je predviđeno da one porastu za još od 20 do 30 posto. Izražavajući zadovoljstvo zbog zainteresovanosti predsednice Vrhovnog suda Srbije Vide Petrović-Škero da se preispita postupanje troje sudija tog suda u slučaju Milorada Bracanovića, čije je razrešenje, zbog nestručnosti i nesavesnosti u radu, zatražilo Ministarstvo pravde, Homen je ocenio da to znači da „ima osnova za odgovornost tih sudija”. „Ovakav način delovanja Ministarstva i Vrhovnog suda poruka je svim sudijama da će njihove odluke biti dostupne javnosti, da postoje nadležni organi, disciplinski tužilac i da nesavesno ponašanje neće ostati nesankcionisano”, kazao je Homen. Po njegovim rečima, poslednji događaji u Vrhovnom sudu Srbije dokazuju da su neophodne kadrovske promene, odnosno reizbor nosilaca pravosudnih funkcija – sudija i tužilaca. „Vrhovni sud je dokaz da pravosuđe nije u stanju da se izbori samo sa sobom. Prošlo je devet godina od demokratskih promena, a pravosuđe radi sporije nego što je ikada ranije radilo. Nama je cilj da imamo poštene nosioce pravosudnih funkcija koji neće imati probleme i strah da sude za najteža krivična dela, da sude političarima, odnosno članovima političkih stranaka, bez obzira na to iz koje stranke dolaze”, rekao je Homen.

Osvrćući se na nedavno pronalaženje plastičnog pištolja u ćeliji Milorada Ulemeka u Centralnom zatvoru u Beogradu, Homen je istakao da se tu „radilo o propustima zatvorskih čuvara, koji su suspendovani s posla” i koje čeka krivična odgovornost. On je podsetio da Ministarstvo nije dozvolilo transport Legije iz Centralnog zatvora na Vojnomedicinsku akademiju kada se nedavno požalio da mu nije dobro. „Znali smo da postoji rizik od bekstva, i bili smo potpuno sigurni da je to izlažirana bolest, što se ispostavilo kao tačno uvidom u medicinsku dokumentaciju”, naveo je Homen, i dodao da bi, čak i da je došlo do transporta Ulemeka na VMA, u tome učestvovalo nekoliko stotina ljudi. „Nema oružane formacije u Srbiji koja bi mogla da napadne grupu koja bi ga transportovala”, ocenio je Homen.

Tanjug

[objavljeno: 08/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.