Homen: Oprezno sa izjavama zemunaca

Izvor: B92, 22.Jun.2010, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homen: Oprezno sa izjavama zemunaca

Beograd -- Državni sekretar Slobodan Homen izjavio je da će Sretko Kalinić i Miloš Simović biti ispitani o ubistvu Zorana Đinđića, ističući opreznost po tom pitanju.

Kada se radi o izjavama vezanim za ubistvo premijera Đinđića treba biti vrlo oprezan, jer se radi o izjavama plaćenih ubica, naveo je Homen.

S obzirom na to da u hijerarhiji "zemunskog klana" nisu baš visoko kotirani, teško da bi Kalinić i Simović, mogli da imaju neka relevantna saznanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o ubistvu premijera, naveo je državni sekretar.

"Ne treba očekivati puno, ali će i njihove izjave biti predmet istrage tužilaštva za organizovani kriminal", precizirao je on i dodao da "ako bi neko mogao da ima dokaze iz čijih saznanja može da se utvrdi politička pozadina ubistva, to su ubijeni Dušan Spasojević i Milorad Ulemek Legija koji je već u zatvoru, ali do sada nije želeo da iznosi svoja saznanja o tome".

Državni sekretar je naglasio da će svi izveštaji sa saslušanja Kalinića u hrvatskoj policiji biti dostavljeni srpskom Tužilaštvu za organizovani kriminal po njegovom izručenju u Srbiju.

Kalinić će ponovo biti saslušan u Srbiji, kao i Simović koji je već upućen na izrdžavanje kazne od 40 godina zatvora, dodao je državni sekretar.

Kada su u pitanju iskazi Kalinića koje prenose hrvatski mediji, Homen je naveo da bi u njihovom tumačenju "bio vrlo oprezan, jer dolaze od određenih izvora koji nisu apsolutno pouzdani".

Kalinićeva izjava da je ubio dvojicu pripadnika "zemunskog klana" (Milana Jurišica i Ninoslava Konstantinovića) je činjenica koju treba proveriti, jer je možda tačna, a ''možda želi i da ih zaštiti", naglasio je državni sekretar.

Kada se Kalinić bude našao pred našim istražnim organima, svi ti navodi će biti provereni, naveo je Homen i dodao da će biti izvršena i iskopavanja (navodnih posmrtnih ostataka) i DNK analize u Španiji, jer se bez materijalnog dokaza osuđenom ubici ne može verovati na reč.

Što se tiče navodne umešanosti Darka Šarića ili Luke Bojovića u skrivanje pripadnika zemunske grupe, planiranje ubistava i drugih krivicnih dela, Homen je napomenuo da će komentare moći da iznosi tek kada naše tužilastvo završi istragu.

Državni sekretar je rekao da će tužilaštvo osim političke pozadine ubistva premijera, istražiti šta su Kalinić i Simović radili u prethodnih sedam godina, gde su se skrivali i ko im je pružao logističku podršku i novac za sakrivanje.

Ispitaće se i koja su krivična dela činili, od ubistava svedoka saradnika do ubistava u drugim zemljama i za koga su radili, to jest ko ih je angažovao kao plaćene ubice, napomenuo je Homen.

On je dodao da Ministarstvo pravde Srbije nema informacije o lošem zdravstvenom stanju Kalinića (koga je dan pre hapšenja u Hrvatskoj ranio Simović) i dodao da se, po svim dosadašnjim izveštajima, Kalinić dobro oseća.

Takođe je podsetio da će 29. juna biti potpisan sporazum sa Hrvatskom o ekstradiciji sopstvenih državljana i izrazio uverenje da će se Kalinić brlo brzo naći u Srbiji već u prvim nedeljama jula.

Sporazum će, prema njegovim rečima, početi da se primenjuje odmah po potpisivanju, a kasnije će biti ratifikovan u parlamentima obe zemlje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.