Homen: Kalinić uskoro u Srbiji

Izvor: B92, Tanjug, 21.Jun.2010, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homen: Kalinić uskoro u Srbiji

Beograd -- Izručenje pripadnika "zemunskog klana" Sretka Kalinića može se očekivati u prvim nedeljama jula, kaže državni sekretar ministarstva pravde Slobodan Homen.

On precizira da će u Sporazumu o međusobnom izručenju koji Beograd i Zagreb treba da zaključe posebnom klauzulom biti regulisano da stupa na snagu činom potpisivanja.

Homen ističe da je Srbija već uputila zahtev Hrvatskoj za izručenje Kalinića, i očekuje u brzu i pozitivnu odluku hravtskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlasti o toj molbi čim se potpisivanjem Sporazuma steknu formalni uslovi.

"Bitno je da postoji jasna politička volja obe države da se Kalinić nađe u Srbiji", kazao je državni sekretar i podsetio da je reč o čoveku koji je osuđen na 40 godina zatvora za ubistvo premijera Zorana Đinđića i učešća u još 19 ubistava.

Homen je naglasio da će Kalinić po izručenju morati da odgovori na pitanja gde je bio posleđih sedam godina od ubistva premijera 2003, kako se izdržavao kao i da, ukoliko ih ima, iznese saznanja o drugim brojnim ubistvima i kriminalnim aktivnostima.

"Sporazum koji će biti zaključen regulisaće izručenje okrivljenih za krivična dela korupcije i organizovanog kriminala", naveo je Homen i rekao da očekuje da će u narednom periodu biti otvoreno i pitanje izručenja i osumnjičenih i optuženih za ratne zločine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TUŽILAŠTVO SAD NA POTEZU

Izvor: Kurir, 22.Jun.2010, 08:27

Slobodan Homen kaže da je oprezan u pogledu saznanja Kalinića i Simovića o političkoj pozadini Đinđićevog ubistva jer je reč o klasičnim ubicama ..BEOGRAD - Nadležni organi treba da ispitaju političku pozadinu ubistva premijera Zorana Đinđića. Treba da se zna ko je, pored izvršioca - „zemunskog...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.