Homen: Istragu o JSO ne treba politizovati

Izvor: Politika, 22.Sep.2011, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homen: Istragu o JSO ne treba politizovati

BEOGRAD – Istraga o oružanoj pobuni Jedinice za specijalne operacije, koja se čekala godinama, ne treba da se politizuje i glavnu reč u njoj treba da vode pravosudni organi, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

„Pošto je to bila tema više godina i pošto se nagađalo čiji je neki nadimak ili nije, smatram da tu prvu reč treba da vode pravosudni organi”, rekao je Homen novinarima u Ministarstvu pravde.

Ističući da će detalje u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vezi sa istragom saopštiti tužilac za organizovani krinminal, Homen je poručio da će istraga sigurno dati rezultate, ali da ih ne treba očekivati preko noći.

Homen je odbacio mogućnost da postupak protiv pripadnika JSO zastari, ističući da tužilaštvo sigurno ne bi ušlo u postupak ako on može da zastari, jer je samo tužilaštvo kvalifikovalo krivično delo za koje ih tereti.

Homen je objasnio da zastarevanje krivičnog gonjenja zavisi od kvalifikacije krivičnog dela, odnosno visine zaprećene kaze za konkretno delo.

Stanković da se ne meša u rad koordinatora Vlade  

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen pozvao je danas ministra zdravlja Zorana Stankovića da se ne meša u rad Koordinatora državnih organa za borbu protiv korupcije i ministra pravde Snežane Malović, koju je na tu funkciju imenovala Vlada Srbije.

„Apelujem na sve ministre, kao i na ministra Stankovića da javno ne daje kvalifikacije, jer kao što se ministarka pravde ne meša u rad njegovog resora, ni on ne treba da se meša u rad koordinatora Vlade za borbu protiv korupcije”, rekao je Homen novinarima u Ministrastvu pravde.

Homen je ukazao da je Malovićkina izjava, povodom istrage o kuponivi vankcina za novi grip H1N1, potpuno jasna i osnovana na odluci Vlade koja ju je imenovala za koordinatora državnih organa za borbu protiv korupcije.

„Tokom borbe protiv visoke korupcije, pogotovo u višestranačkim vladama teško da može da dođe do efikasnih rezultata bez dobre koordinacije i u tom smislu ona (Malovićeva) raspolaže svim vrstama informacija. Dakle, izjavu nije dala kao ministar pravde, nego kao koordinator Vlade”, ukazao je državni sekretar.

On je naveo da je Malovićeva spremna da se pojavi kao svedok u tom postupku, koji je tek na početku.

Homen je odbacio sve navode da njena izjava o vakcinama predstavlja pritisak na sud i podsetio da će tokom suđenja, koje tek predstoji, sud utvrditi da li je bilo pojedinačne krivice osumnjičenih.

Ministar zdravlja kritikovao je juče ministarku Malović što je izašla u javnost sa detaljima istrage o kupovini vankcina za novi grip H1N1.

Malovićeva je, nakon toga, poručila da javnost ima pravo da zna šta rade predstavnici državnih organa i institucije i da tu ne sme da bude tajni, najavljujući nastavak odlučne borbe protiv korupcije.

Tanjug

objavljeno: 22.09.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.