Izvor: B92, 16.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hodžić odbacio navode za terorizam

Beograd -- Vehabija Fuad Hodžić, optužen za terorizam, odbacio je navode optužnice i rekao da je ona "puna laži i preuveličavanja".

Na suđenju novopazarskim vehabijama Hodžić je izjašnjavanje o optužnici, koja ga tereti zajedno sa još 13 vehabija, započeo čitanjem delova Kurana, nakon čega je rekao da optužnica "ne bi imala nikakav značaj da nije napada na muslimane i islam".

On je naglasio da su on i njegovi prijatelji ehli suneti, odnosno pravovernici, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da je naziv vehabije pogrdan, dodajući da nije tačno da su strani plaćenici, da zlostavljanju svoje žene, da ne dozvoljavaju deci da se školuju, da spavaju na zemlji...

Hodžić je optužio muslimanske verske poglavare, hodže, da su obmanjivali narod o pričama o njima i da su, kada to nije prošlo, "pristupili sili - da ih isteruju iz džamija".

Bili smo prisiljeni da okupimo zbog tog terora, a "smetalo im je i što nosimo brade, što su naše žene smerne, a deca ne psuju", kazao je on.

"Muftija Muamer Zukorlić nam šalje naoružane ljude, koje šalje i na obuku u 'Bonstil', ali to nikome ne smeta, jer muftiju štiti američka i jevrejska ambasada", rekao je Hodžić, optuživši Zukorlića da "neklanja, ne ulazi u džamiju i da huška narod, jedne protiv drugih".

Optuženi je rekao da muftiji Zukorliću najviše pomaže "onaj koji sedi u srpskoj vladi, Rasim Ljajić", kao i da se "Ljajiću navodno protivi Sulejman Ugljanin", ali da "oni drže narod u kovitlacu".

O pucnjavi u džamiji, Hodžić je kazao da prvu pucnjavu nisu prijavili policiji, a kada su se vratili na molitvu, da su muftijini telohranitelji pucali i tada ranili trojicu njegovih prijatelja, smatrajući da su tada uhapšene žrtve, a ne pravi krivci.

O nabavci oružja, optuženi je rekao da je za 250 evra kupio pištolj i municiju, ne da bi nekog napao, već da se brani da ga neko ne omalovaži pred porodicom.

O kampovima na planini Ninaj, Hodžić je rekao da je tamo bilo sakriveno oružje radi njihove odbrane, ali ne onoliko koliko je prikazano na televiziji, da tamo nije bilo kampova, već dva šatora gde su oni klanjali.

Optuženi je odbacio navode optužnice da su planirali ubistvo muftije, napad na SUP u Novom Pazaru, niti da su planirali napade na Narodno pozorište u Beogradu, beogradski vodovod i neki hotel, kao i američku ambsadu, tvrdeći da optuženi ne bi znali da pokažu ni gde se ti objekti i lokacije nalaze.

O svom hapšenju 16. marta 2007. godine i pretnjama koje je tada uputio policajcu, Hodžić je rekao da nije tačno ono što je navedeno u optužnici.

U optužnici je navedeno da je Hodžić, kada je bio uhapšen, rekao policajcu: "Ti si mi neprijatelj i, ako bog da, inšalah, neće dugo ovako".

"Ja ne priznajem ovu državu i ovaj zakon, već samo Alaha, samo jednoga. Ja sam za tebe od sada Bin Laden, tvoj smrtni neprijatelj. Ja sam rob Alahu, a ti robuješ parama i službi", prema optužnicije rekao tada Hodžić.

"Biće ovo druga Srebrenica, pištolj na glavu, metak u čelo, ako Bog da, inšalah, i kada dođe naše vreme neće biti 'stoj, pucaću', nego odmah 'pucaćemo'", citirana je njegova navodna izjava.

Hodžić je kazao da ga je policajac provocirao, pa mu je on (Hodžić) rekao: "Možda si to naučio u Srebrenici - metak u čelo. Ubi me, slobodno. Hoćeš da ovo bude druga Srebrenica?"

Prema iskazu optuženog, policajac ga je pitao i gde mu je žena dok je on u šumi, pa mu je tada iznerviran odgovorio: "Ja sam Bin Laden, a ti si zec i ne krij se iza te uniforme i ne blati je jer, da nemaš uniformu, ne bi smeo na ulicu da izađeš", kao i: "Ti si mene ponizio, a Alah će, inšalah, tebe poniziti".

Optuženi je na kraju svog iskaza rekao da ne žali da dobije ni 100 godina robije, jer su za skoro godinu dana pritvora trojicu zatvorenika preobratili u islam.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.