Izvor: B92, 22.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li Milenković svedočiti javno

Beograd -- Sutrašnje svedočenje Dejana Milenkovića Bagzija biće javno, ukoliko se sa tim slože i Milenković i Tužilaštvo.

Na suđenju za ubistvo Zorana Đinđića počinje svedočenje tog svedoka-saradnika. Specijalno tužilaštvo traži da to svedočenje, koje ima oznaku službene tajne, bude javno, jer je to u interesu istine i najbolji način da se spreče eventualne zloupotrebe takozvanih "neimenovanih medijskih izvora". Sam MIlenković je više puta ponovio da želi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da svedoči javno.

Tužilaštvo je dalo saglasnost da svedočenje poslednjeg svedoka-saradnika Dejana Milenkovića bude javno, što sa prethodna tri svedoka nije bio slučaj.

Portparol Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal Tomo Zorić kaže da je to u interesu istine i građana Srbije, koji treba da znaju šta se tačno desilo u vezi sa ubistvom Zorana Đinđića.

"Mislimo da je dobro da on svedoči javno jer je za Tužilaštvo prioritet istina i mislimo da je to prioritet i za građane Srbije jer je u pitanju ubistvo premijera ove države i ovog naroda", kaže on.

"On je sada praktično u sudskoj nadležnosti i odgovaraće na sve ono što ga sud bude pitao i on će morati na sva pitanja da odgovara, naravno, ako to zna", kaže Zorić.

"Podsetiću da je svedok-saradnik dužan da govori sve što mu je poznato, mora da govori istinu i on je na to obavezan, jer je zato i dobio status svedoka-saradnika. Ukoliko ne bude govorio istinu, vraća se među optužene."

Porparolka suda Maja Kovačević kaže za B92 da to da li će svedočenje Dejana Milenkovića biti javno ili tajno zavisi od toga da li je sam Milenković saglasan da svedoči javno.

Zakon je tu izričit kada se saslušava svedok-saradnik: javnost se isključuje, osim kada sam svedok-saradnik izrazi želju da svedoči javno i ukoliko se sa tim saglasi i specijalni tužilac.

"Mi imamo najave da Dejan Milenković Bagzi želi da svedoči javno, imamo najave i da će specijalni tužilac biti saglasan. Međutim, predsednik veća je obavezan da sutra, kada se Dejan Mlenković pojavi, to da ga pita izričito i od njegovog odgovora i odgovora specijalnog tužioca zavisiće odluka veća, odnosno da li će to svedočenje biti javno ili ne."

Čekamo objašnjenja

I novinar nedeljnika Vreme Dejan Anastasijević smatra da će svedočenje biti javno jer je to i način da se spreče eventualne zloupotrebe u medijima.

On ne veruje da bi Milenković mogao da promeni svoju priču na osnovu koje je dobio status svedoka-saradnika jer bi odmah prešao na klupu za optužene, gde ga čeka moguća kazna od 40 godina zatvora.

Anastasijević očekuje da će Milenković rasvetliti neke stvari: "Recimo, čitavu epizodu sa Limesom, biće zanimljivo čuti Bagzijevu verziju - kako je to išlo, ceo taj lanac komande unutar surčinskog, odnosno zemunskog klana."

"Strašno me zanima da li će neko insistirati na tome kako je Bagzi otišao u Grčku. On je, navodno, u jednom trenutku bio rekao da se zavukao u neki kamion sa paprikama. Ta je priča isto tako verovatna kao i priča da je Legija 14 meseci čučao u svojoj kući, a da ga niko nije video", kaže on.

"I voleo bih jako da čujem sa kim se on u Grčkoj družio i od čijeg novca je živeo, kako je uhapšen, odnosno, u jednom trenutku je bila verzija da se, navodno, predao. Dakle, šta je radio ispred Konzulata Srbije i Crne Gore u Solunu sa torbom punom para, a bez ikakvih dokumenata", kaže Anastasijević.

Lik i delo

Dejan Milenković Bagzi bio je pripadnik surčinskog kriminalnog klana, čiji je bivši vođa svedok-saradnik Ljubiša Buha, a kasnije je prešao u zemunski kriminalni klan Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića.

21. februara 2003, vozeći kamion kod hale Limes, na Novom Beogradu, pokušao je atentata na Zorana Đinđića, a posle ubistva bio je u bekstvu. Milenković je uhapšen u julu 2004. u Solunu u blizini jugoslovenskog konzulata. Srbiji je izručen u februaru 2005.

Mediji su od trenutka kada je dobio status svedoka-saradnika objavljivali šta je to Milenković rekao, prvo specijalnom tužiocu, a onda i sudiji Kljajeviću.

Milenković je, prema tim navodima, otkrio ko je izvršio brojna ubistva na ulicama Beograda, pa i ubistvo radnika DB-a Momira Gavrilovića, kao i koje su sudije bile na platnom spisku "zemunaca".

Milenković bi sigurno mogao da rasvetli sve okolnosti u vezi sa neuspelim atentatom na premijera kod hale Limes, u kome je i sam učestvovao.

Prikazivani iskazi svedoka

Suđenje optuženima nastavljeno je danas prikazivanjem iskaza svedoka. Danas je prikazan iskaz inspektora policije Rodoljuba Milovića, koji je svedočio pred sudijom Markom Kljajevićem.

Milović je tokom akcije "Sablja", nakon hapšenja, ispitivao Zvezdana Jovanovića. On je u svom iskazu u Specijalnom sudu, 27. decembra 2004, rekao da je Jovanović u policiji priznao da je ubio premijera Srbije.

Milović je dodao da Jovanović priznanje u policiji nije dao pod pritiskom, istakavši da je tom prilikom bio prisutan Jovanovićev advokat po službenoj dužnosti, a optuženi je pregledao i potpisao "svaku stranicu zapisnika o izjavi".

Danas se za reč javio optuženi Jovanović, koji se inače brani ćutanjem, rekavši da je Milović učestvovao u falsifikatu prilikom pisanja njegove izjave.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.