Izvor: Blic, 17.Mar.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće kutak za kućne ljubimce

Zbog sve većeg broja Nišlija koji čuvaju pse u stanovima i kućama, lokalna vlast mora da odredi specijalni prostor u parkovima u kojima bi vlasnici mogli da šetaju svoje pse. Odluku o tome da se psi mogu pustiti samo na Nišavskom keju, u delu od mosta u Proleterskoj ulici do „Vododova", gotovo niko ne poštuje. Nedavni napad rotvajlera na mladog sportistu pored Sportskog centra „Čair" opet je aktuelizovalo ovo pitanje.



U parku Čair svakodnevno se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kod mostića može videti grupa od dvadesetak pasa koji slobodno trči. Vlasnici tvrde da su spremni da plate mesečnu članarinu ukoliko im se obezbedi specijalni prostor jer moraju negde da puštaju svoje ljubimce.

- Od početka ove godine bilo je 37 ujeda pasa. Psi bez poznatog vlasnika su ujeli 20 Nišlija, a 17 ujeda je bilo od vakcinisanog psa. Prošle godine je mnogo više napada bilo od pasa ljubimaca. Imali smo 229 ujeda pasa, ali je vakcinu protiv besnila primilo 126 osoba. Ostalih 213 nije jer su ih napali psi koji imaju vlasnika - kaže dr Miodrag Perović iz Sektora vakcinacije u Institutu za zaštitu javnog zdravlja u Nišu.

Vlasnici pasa naglašavaju da je potpuno neopravdana odluka da se psi bez povoca i korpe mogu puštati samo na periferiji grada.

- Ko će da vodi psa toliko daleko?! U Čairu ne puštamo pse u centralnom delu gde se igraju deca. Naši psi su miroljubivi i nikoga ne diraju. Uostalom, oni su mirni i druže se među sobom. Zašto nam ne odrede prostor u Čairu i drugim parkovima i mi ćemo tamo dovoditi pse - priča Srđan Nonić, vlasnik psa dalmatinca.

Na sreću, u tom delu Čaira nije bilo incidenata, ali se starije Nišlije žale da im smeta da psi slobodno šetaju.

- Svaki dan, kad je lepo vreme, sa prijateljima dolazim u Čair. Tu su stalno i psi ljubimci. Oni jesu mirni, ali nedavno se jedna žena svađala sa vlasnicima. Trčali su po stazi i ona nije smela da prođe. Bilo bi dobro da oni imaju posebno ograđeni prostor. Nikome ne bi smetali, a mogli bi slobodno da trče po tom prostoru - priča stariji Nišlija Nikola Petrović.

Slobodan Đorđević, direktor Sektora „Zelenilo" JKP „Medijana", kaže da oni ne mogu da odrede takve površine u parkovima.

- Odluku je doneo grad. Mi ne možemo nikoga da kontrolišemo niti da kažnjavamo. Psi nam smetaju i uništavaju rasad i drveće. Nedavno je u Čairu doberman oglodao drvo lipe staro 20 godina. Niko od naših radnika nije smeo da mu priđe. Parkovi nisu mesto za slobodno puštanje pasa - tvrdi on.

Nevenka Stojković, rukovodilac Odeljenja za stručne opšte poslove u Medijani, kaže da će opština Medijana uskoro odlučiti na kojim će mestima vlasnici moći da izvode svoje pse.

- Osim Čaira, mnogo pasa se šeta i u parku Svetog Save, kao i kod Doma zdravlja. Svesni smo da je realna potreba da se odrede mesta za pse jer sve više Nišlija čuva kućne ljubimce - kaže ona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.