Haški lekarski aršini

Izvor: Politika, 12.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haški lekarski aršini

U zatvoru tribunala, čekajući ishod, više zatvorenika je skončalo usled neodgovarajućeg zdravstvenog tretmana, a apeli da se stanje popravi su bez odjeka

Suđenje bivšem načelniku Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću zvanom Frenki počeće pred Haškim tribunalom 10. marta, saopštio je juče sud u Hagu.Stanišić i Simatović, koji su optuženi za zločine protiv čovečnosti i za kršenje zakona i običaja ratovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tokom sukoba u Hrvatskoj i BiH, prekjuče su se vratili u pritvor tribunala sa privremene slobode na kojoj su bili od decembra 2004. godine.

Prema nalogu sudskog veća Patrika Robinsona, proces će biti otvoren uvodnom rečju optužbe, u ponedeljak, 10. marta popodne. Prethodno, istog dana, biće održana pretprocesna rasprava na kojoj će biti utvrđeni poslednji proceduralni detalji o suđenju.

Kako je „Politika” objavila, Stanišić je u Hag otputovao i pored izričite zabrane lekara koji su ga operisali i brinuli o njegovom zdravstvenom stanju. Lekari su ga upozorili da će prekidanjem lečenja ugroziti svoj život.

Stanišićeva odbrana nedavno je zatražila da optužbe protiv njega budu povučene zato što, usled hronične bolesti organa za varenje, nije sposoban za suđenje. Tužilaštvo se usprotivilo tom zahtevu.

Inače, ovo nije prvi put da je nekome od haških optuženika zdravstveno ugrožen život. Najdrastičniji primer je slučaj Milana Kovačevića iz Prijedora, optuženog za genocid na području BiH, koji je usled neodgovarajuće pružene pomoći, posle šest sati nesnosnih bolova preminuo u avgustu 1998. godine. Po dolasku Kovačevića u haški pritvor, ovdašnji lekarski stručnjaci iz beogradskog Urgentnog centra u pismenoj formi su upozorili nadležne u Hagu da je Kovačević preživeo dva moždana udara, da ima zakrečenje arterije odnosno bolest „proširenog srca”, usled čega mu je i pritisak jako povišen.

Nekoliko sati pre nego što je preminuo Kovačević se previjao po svojoj ćeliji tražeći pomoć. Zatvorski lekar opšte prakse zaključio je da je reč o kamenu u bubregu i dao mu injekciju protiv bolova. Ona je bila delotvorna samo prvih sat vremena. Na kasnije zapomaganje optuženika niko se nije odazvao i Kovačević je umro u nesnosnim bolovima. Zatvorski lekar je sutradan konstatovao „iznenadnu smrt”.

Smrt Kovačevića, kao i prehodno samoubistvo Slavka Dokmanovića, bivšeg gradonačelnika Vukovara, u junute godine, uticali su na to da Haški tribunal unekoliko promeni tretman prema zatvorenicima, kao i da više reaguje na njihove zdravstvene probleme.

Upravo zbog toga, drugačiji tretman i negu specijalista imao je bivši predsednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević, koji je 11. marta 2006. preminuo u pritvorskoj jedinici Haškogtribunala.

Podsetimo, on je godinama bolovao od srčanih tegoba, što je za posledicu imalo čest skok krvnog pritiska. Nekoliko meseci pred smrt zdravlje mu se znatno pogoršalo, zbog čega je u nekoliko navrata tražio prekid suđenja, a zatim i odlazak na lečenje u Rusiju. Tribunal je uporno odbijao molbe Miloševićevih branilaca za privremeno napuštanje pritvorske jedinice zarad odlaska na lečenje. Ni Miloševićeve kritike na račun lekarske nege koju je dobijao u pritvoru nisu imale značajnog odjeka.

Nedelju dana pre smrti Miloševića, u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu samoubistvo je izvršio Milan Babić,bivši lider Srba u Hrvatskoj koji je prethodno osuđen za zločine protiv čovečnosti nad hrvatskim civilima tokom 1991. i 1992. godine, kada je bio premijer Srpske autonomne oblasti Krajine. Mediji su tada objavili da je Babić patio od depresije.

Ipak, tribunal u Hagu u aprilu 2006. godine zbog duševne bolesti Vladimira Kovačevića Ramba, penzionisanog oficira JNA optuženog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Dubrovniku, predmet ustupa srpskom Tužilaštvu za ratne zločine. Ovdašnji sud je zbog bolesti Kovačevića nedavno odbacio ovu tužbu.

Podsetimo i na zdravstvene tegobe koje je u Sheveningenu imao u novembru 2006. godine Vojislav Šešelj,predsednik Srpske radikalne stranke. Šešelj je nekoliko nedelja štrajkovao glađu i odbijao medicinsku pomoć. Tribunal je prihvatio neke od zahteva ovog optuženika, pa je Šešelj prekinuo štrajk posle čega se njegovo zdravstveno stanje popravilo.

----------------------------------------------------

Stanišiću neophodan lekarski nadzor

Jovica Stanišić je teško bolestan, i oboljenje od kojeg se leči godinama zahteva da u svakom trenutku, ma gde se nalazio, ima mogućnost da bude konsultovan lekar specijalista, jer o njegovom zdravstvenom stanju ne može da brine lekar opšte prakse.

Ovo je za „Politiku” pojasnio profesor dr Tomica Milosavljević, sada ministar zdravlja, a krajem devedesetih godina lekar koji je lečio ovog haškog pritvorenika.

– Stanišić je krajem devedesetih lečen zbog ozbiljnog oblika ulceroznog kolitisa, odnosno zapaljenja debelog creva. Ozbiljnost bolesti nam je nalagala da preduzmemo vrlo komplikovane procedure i terapiju, ali je na kraju Stanišić morao da bude podvrgnut složenom hirurškom zahvatu. Posle ovakvih operacija dolazi do značajnih metaboličkih promena kod svakog bolesnika i moguće su različite komplikacije. Prema informacijama koje su mi dostupne u ovom času, kod Stanišića su se pojavile upravo komplikacije vezane za trombozu vena i komplikacije na izvodima mokraćnih kanala – kaže dr Milosavljević.

Upravo zbog toga, naglašava ministar zdravlja koji je po specijalnosti gastroenterolog, najvažnije kod pacijenata koji su od ovog oboljenja lečeni i lekovima i operacijom je da budu pod stalnom lekarskom brigom, koja podrazumeva specijalističke preglede i konsultacije kada su potrebni, a ne samo preglede lekara opšte prakse.

Dr Milosavljević za naš list kaže kako je teško reći da li je u ovom času Stanišić životno ugrožen, ali ono što se nada da znaju i lekari u Ševeningenu je da kad god ovom pacijentu bude potrebno, moraju da mu obezbede i pozovu lekare različitih specijalnosti, da ne bi ugrozili život i izazvali dalja pogoršanja i komplikacije.

– Šta god da je razlog da neko bude u pritvoru, u bilo kom zatvoru ili specijalnom tribunalu u Hagu, ako postoje ozbiljni zdravstveni razlozi, takvoj osobi mora da se obezbedi mogućnost da u svakom času dobije odgovarajuću specijalističku medicinsku pomoć i nadležni to moraju imati na umu sve vreme, poručio je ministar zdravlja Milosavljević.

D. Vukosavljević - O. Popović

[objavljeno: 13/02/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.