Izvor: B92, 19.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haska hronika: Mrksic, Gruban, Lilic

Hag -- Pred Tribunalom je u petak odrzana rasprava povodom zahteva za privremeno oslobadjanje Mileta Mrksica, penzionisanog generala Vojske Jugoslavije, koji se tereti za ubistvo 200 ljudi na poljoprivrednom dobru "Ovcara" u Vukovaru. Njegova odbrana je kao kljucno navela njegovo zdravstveno stanje i cinjenicu da se predao Tribunalu usred svoje postoperativne rehabilitacije u Beogradu. Odbrana je pozvala Sudsko vece na humanost i ponovila da Mrksic priznaje nadleznost Tribunala i da se dobrovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predao. Tuzilastvo se usprotivilo zahtevu, navodeci da svu zdravstvenu negu moze dobiti i u zatvoru, kao i da nema dovoljno garancija da bi Mrksic bi uhapsen ako bi pokusao da pobegne jer jugoslovenske vlasti jos nisu uhapsile ostale optuzene sa iste liste Sljivancanina i Radica. Garancije za Mrksica uputile su Vlade Srbije i Jugoslavije, a pomocnik saveznog ministra pravde Nebojsa Sarkic ponovio je u sudnici da ce i u tom slucaju Beograd garantovati da ce procedura u vezi s privremenim pustanjem na slobodu biti postovana.

Kako B92 saznaje, Sarkic se u subotu vraca u Beograd s bosanskim Srbinom Momcilom Grubanom koji je u sredu pusten da pocetak sudjenja doceka na slobodi.

Bivsi predsednik Jugoslavije Zoran Lilic trazio je u petak od Pretresnog veca Haskog suda da prema njemu ne primenjuje prinudu zbog neposlusnosti sve dok ga Vrhovni savet odbrane ne oslobodi obaveze cuvanja vojne i drzavne tajne. Kako se navodi u saopstenju Lilicevog advokata Dragana Saponjica, Lilic je zahtev uputio na osnovu prava iz Pravilnika o postupku pred Medjunarodnim sudom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.