Haradinajevi saradnici zaprepašćeni, srpska vlast pozdravlja hapšenje

Izvor: Blic, 21.Jul.2010, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinajevi saradnici zaprepašćeni, srpska vlast pozdravlja hapšenje

Advokat Ramuša Haradinaja, Majkl O'Rejli, izjavio je da je "zaprepašćen" današnjom odlukom Žalbenog veća Haškog suda da poništi oslobađajuću presudu Haradinaju.

"To je nešto što nismo mogli ni da pretpostavimo, posebno kada uzmemo u obzir nedvosmislenu oslobađajuću presudu pre dve godine", rekao je O'Rejli agenciji AP.

Prema rečima advokata, sada je njegova prva preokupacija obezbeđivanje Haradinajevog što bržeg povratka na Kosovo i potom dobijanje što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << skorijeg datuma za ponavljanje procesa.

Portparol suda Nerma Jelačić istakla je da je sada prvi korak imenovanje novog sudskog veća.

I u stranci Ramuša Haradinaja, Alijansi za budućnost Kosova (ABK), iznenađeni su današnjom odlukom Haškog tribunala.

"ABK još razmatra današnju odluku. Mi verujemo u nevinost i pravednost. Iznenađeni smo ovom odlukom uzimajući u obzir prethodne odluke suda za njegovo puštanje na slobodu. Odbrana Haradinaja će raditi da se on vrati kući", rekao je prištinskim medijiama Besnik Tahiri, rukovodilac ABK.

Kancelarija za saradnju s Hagom: Dobra odluka

Šef Kancelarija za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović pozdravio je danas odluku suda u Hagu da poništi oslobađajuću presudu za Haradinaja.

"Ovo je dobra odluka Tribunala, jer doprinosi utvrđivanju istine", rekao je Ignjatović Tanjugu.

Presuda je poništena sa obrazloženjem da je prvobitni proces obeležilo zastrašivanje svedoka.

Suđenje Haradinaju biće obnovljeno po nekoliko tačaka, kao i bivšim pripadnicima OVK Ljahu Brahimaju i Idrizu Baljaju.

"Ne ulazimo u pitanje krivice ili nevinosti, ali s obzirom na to da je Haradinaj optužen za teške zločine, neophodno je to pitanje razjasniti do kraja", kazao je Ignjatović.

On je ocenio da je dobra i odluka o pritvaranju Haradinaja, koji bio bivši kosovski premijer i aktuelni lider Alijanse za budućnost Kosova.

"Ranija odluka tribunala da se on brani sa slobode je bila pogrešna, posebno zbog toga što mu je bilo dozvoljeno da se bavi politikom, jer je na taj način on mogao da utiče na svedoke", ukazao je Ignjatović, podsetivši da mnogi svedoci nisu smeli da se pojave na sudjenju dok su neki, kako je rekao, pod nerazjašnjenim okolnostima nestajali.

Ignjatović je podsetio na izjave nekadašnjeg šefa UNMIK-a Sorena Jesena Petersena, koji je Haradinaja nazivao prijateljem, što je, kako kaže, potencijalnim svedocima ukazivalo da nije najpametnije svedočiti protiv Haradinaja.

"Zbog toga je oslobađajuća presuda zbog nedostatka dokaza protiv Haradinaja bila potpuno pogrešna. Mi pozdravljamo ulaganje žalbe i pozdravljamo odluku Tribunala da se predmet vrati na ponovno sudjenje, pa makar i delimično", kazao je Ignjatović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.