Izvor: B92, 28.Maj.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenje zbog korupcije

Beograd -- MUP Srbije dostavio je Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv deset osoba, među kojima su dva advokata, tri policijska službenika i doktorka.

U saopštenju policije piše da su, "u cilju suzbijanja korupcije, nakon višemesečne policijske istrage" pripadnici MUP-a, u akciji koordiniranoj sa Specijalnim tužilaštvom, odredili zadržavanje advokatima Nebojši P. i Slavoljubu M., policijskim službenicima Jugoslavu K., Nataši K. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Žiki Ž., lekarki Mirjani T., kao i Ljiljani P., Snežani B. i Drašku K.

Kako je saopštilo Tužilaštvo, precizirano je da će Specijalno tužilaštvo postupati po toj prijavi, odnosno da će raditi na slučaju. O daljem toku postupka javnost će biti blagovremeno obaveštena.

Koordiniranom višemesečnom akcijom MUP-a Srbije i Specijalnog tužilaštva uhapšena je desetočlana grupa advokata, lekara i policijskih službenika, pod sumnjom da su izvršili krivično delo zločinačkog udruživanja radi sticanja protivpravne materijalne koristi.

Prema navodima policije, advokati su, uz novčanu nadoknadu, obećavali privilegovan položaj svojim klijentima. Na osnovu toga, pojedina lica su puštana na slobodu, ili nisu podnošene krivične prijave protiv njih.

Kao organizatori grupe, navode se advokati koji su za novac svojim klijentima obezbeđivali povlašćeni položaj u krivičnim postupcima. Kako B92 saznaje, radi se o slučajevima vezanim za maloletnike.

Nakon hapšenja, mera policijskog zadržavanja, od 48 sati, određena je advokatima iz Beograda Nebojši P. (62) i Slavoljubu M.(51) i policijskim službenicima Jugoslavu K. (35), Nataši K. (35) i Žiki Ž. (35).

Zadržavanje je određeno i dr Mirjani T. (53) iz Beograda i, kako se navodi, klijentima Ljiljani P. (55), Snežani B. (29) i Vladanu T.(46), svi iz Beograda, kao i Drašku K.(32) iz Kragujevca.

Advokati su, kako je saopštio MUP, osumnjičeni da su od 2007. godine do danas u Beogradu organizovali kriminalnu grupu koja je, kako se sumnja, izvršila više teških krivičnih dela primanja i davanja mita i zloupotrebe službenog položaja.

Kako se očekuje, privedeni će tokom policijskog pritvora biti privedeni istražnom sudiji Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu.

U saopštenju Ministarstva odbrane navodi se i da su sa akcijom MUP-a bili upoznati ministar odbrane i nadležne službe Ministarstva odbrane, a Vojnobezbednosna agencija je aktivno učestvovala u akciji.

"Ministarstvo odbrane je preuzimalo i ubuduće će preduzimati potrebne mere za sprečavanje svih nepravilnosti i zloupotreba u radu", piše u saopštenju.

Navodi se i da je deo medija neprimereno doveo lične nezakonite radnje privedenih, u vezu sa institucijama, te da "načelnik VMA niti bilo ko drugi iz Ministarstva odbrane nije štitio niti će štititi kriminalce".

Ministarstvo odbrane je saopštilo da će preduzeti sve mere da štiti svoje interes, uključujući i zaštitu svojih prava pred organima pravosuđa.

Etički odbor: Osuda učešća lekara u kriminalu

Predsednik Etičkog odbora Srbije Slobodan Savić osudio je danas učešće lekara u organizovanoj kriminalnoj grupi uhapšenoj zbog sumnje za primanje i davanje mita.

Savić je rekao da će takvo ponašanje lekara, pored etičke osude, biti i zakonski kažnjeno i izrazio je uverenje da će Lekarska komora uskoro propisati odgovarajuće sankcije u samoj struci.

"Pretpostavljam da će za najteže krivična dela lekarima biti trajno oduzimana licenca za rad, jer je takvo iskustvo u svetu. Postoje i privremena oduzimanja za lakša krivična dela", naveo je predsednik Etičkog odbora.

Licence, koje će se obnavljati na sedam godina, lekarima bi trebalo da počne da izdaje Lekarska komora koja je konstituisana 2006. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MUP i Ministarstvo odbrane o hapšenju advokata, policajaca i lekara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2008

BEOGRAD - MUP Srbije saopštio je danas da su u grupi uhapšenoj zbog sumnje da je organizovala kriminalnu grupu koja je davanjem mita uticala na položaj osoba u krivičnom postupku, dvojica advokata, troje policijskih službenika i jedan lekar...Ministarstvo odbrane saopštilo je da su na informativni...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.