Izvor: B92, 28.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenje Simovića zbog izbora?

Beograd -- Specijalno tužilaštvo i novinar Filip Švarm odbacuju mogućnost da je Aleksandar Simović uhapšen sada zbog izborne kampanje.

Svedočenje Dejana Milenkovića Bagzija i hapšenje Aleksandra Simovića u medijima se koristi za priče o tome kako nije slučajno što iskaz svedoka-saradnika i hapšenje Simovića dolazi baš u vreme izborne kampanje. Specijalno tužilaštvo sve takve tvrdnje odbacuje.

Portarol Specijalnog tužilaštva Tomo Zorić rekao je u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kažiprstu Radija B92 da je protiv Aleksandra Simovića, optuženog za ubistvo Zorana Đinđića, pokrenuta istraga i za ubistvo svedoka-saradnika u tom procesu, Zorana Vukojevića Vuka.

Specijalno tužilaštvo odbacuje navode da je hapšenje Aleksandra Simovića, koji je tri i po godine bio u bekstvu, tempirano za izbornu kampanju. To hapšenje je rezultat intenzivnog rada policije i tužilaštva koji su rasvetlili ubistvo svedoka saradnika, kaže Tomo Zorić.

Slično misli i Filip Švarm, urednik nedeljnika Vreme: "Ja verujem da je to jedan veliki uspeh policije, ta šestorica odnosno sada već petorica optuženih su se krili tri i po godine i očito je dobar operativni policijski rad doveo do toga da Simović bude uhapšen", kaže on.

"Da li je to tempirano ili nije, ne znam. Ja sumnjam da je tempirano hapšenje Simovića i jedino kao građanin mogu da pozdravim da je jedan takav čovek koji se teriti za učestvovoanje u najmanje 15 ubistava uhapšen i ja tu ne bih bio sklon da tražim neku političku pozadinu", kaže Švarm.

S druge strane, Tomo Zorić nastavlja: "Da li je uopšte moguće reći njemu: ’Ajde, Simoviću, da se ti kriješ, pa kad dođu izbori, mi ćemo onda da te uhapsimo' ili da mu kažemo: 'Sakrij se ti malo u nekom šteku, pa onda kada dođu izbori, mi ćemo te uhapsiti’. Pa molim vas, to su neozbiljne stvari".

"Znači, nema tu tempiranja, to se jednostavno poklopilo i lišavanje slobode kriminalca takvog kalibra nemoguće je dogovoriti na takav način koji neko protura iz ne znam ni ja kakvog razloga", smatra on.

"Tužilaštvo nema sumnje u vezi sa tim hapšenjem i svi građani treba da pozdrave ovaj akt policije i tužilaštva da je lišen slobode kriminalac koji se nalazi na poternici za ubistvo premijera."

"Tužilaštvo ispituje navode svedoka"

Specijalno tužilaštvo smatra da je Dejan Milenković opravdao status svedoka-saradnika pošto je pred sudskim većem ponovio ono što je rekao u prethodnom iskazu.

On nije politički instruiran, kaže Tomo Zorić i poručuje da tužilaštvo proverava sve što je svedok-saradnik rekao pred sudskim većem, uključujući i povezanost pojedinih političara sa ubistvom premijera Đinđića.

"To konkretno znači da će tužilaštvo proveriti sve navode, ispitati sve navode, prikupiti sva potrebna ovlaštenja i dokaze pokušati da pribavi da bi se proverila priča svedoka-saradnika, koja do sada nije proveravana", kaže on.

"Ovde treba praviti razliku između onoga što on priča za činjenično stanje koje se nalazi u opisu optužnice i time će se baviti sudsko veće i onaj deo gde je spomenuo neka lica i neke događaje koji se ne nalaze u optužnici, to jednostavno mora da bude predmet provere tužilaštva."

"Stranke se kače"

U Milenkovićevom svedočenju o tome da su Vojislav Šešelj i Nebojša Čović imali informacije o ubistvu Zorana Đinđića treba uzeti u obzir izvor tih informacija, smatra Filip Švarm.

"Svedočenje Bagzija oko Čovića, Šešelja i drugih jeste pre svega navođenje iz druge i treće ruke. Bagzi govori da je čuo od Spasojevića koji je mrtav, da je čuo od nekog drugog, od Legije i tako dalje", napominje on.

"Svakako da je Zemunski klan imao neke pipke u politici, svakako da su ljudi iz Zemunskog klana poznavali mnoge političare, ali čini mi se da je suštinski ono što je Bagzi rekao najvažnije - da se na ubistvo premijera Đinđića krenulo zato što je pretilo hapšenje Zemunskom klanu, zato što je Zemunski klan znao da je najvažniji čovek u toj akciji zapravo Zoran Đinđić i zato što se u tim bolesnim mafijaškim umovima rodila ideja da treba ubiti svog glavnog protivnika."

Urednik Vremena ističe da se Srbija trenutno nalazi u izbornoj kampanji, tako da je očekivano da se razne političke opcije kače na Milenkovićevo svedočenje kako bi dobili političke poene.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.