Hapšenja u okviru akcije Mreža II

Izvor: B92, 16.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenja u okviru akcije Mreža II

Beograd -- MUP Srbije potvrdio hapšenje još šest osoba osumnjičenih za učešće u švercu cigareta od 1996. do 1998. godine.

Grupu osumnjičenu za šverc cigareta predvodio je Siniša Stojičić, brat bivšeg načelnika resora javne bezbednosti MUP-a Srbije Radovana Stojičića Bažde, ubijenog 1997. godine. Specijalni tužilac Slobodan Radovanović kaže da je ovo nastavak rada na razotkrivanju svih koji su učestvovali u švercu cigareta.

Pored Stojičića, uhapšeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su i Radisav Gvozdenović, koji je 1997. godine bio načelnik policije u Nišu, tadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Stojan Mišić, Nenad Živadinović, tada načelnik policije u Zaječaru, Petar Milenković, tadašnji pomoćnik upravnika carinarnice u Nišu i Dejan Milenković, vlasnik preduzeća Deks.

Specijalni tužilac kaže da je ovo nastavak rada na razotkrivanju svih koji su učestvovali u švercu cigareta. "Kao organizatori označeni su Stojčić Siniša i Stojčić Radovan", kaže Slobodan Radovanović.

"Akcijom je obuhvaćen jedan broj lica koja su trenutno privedena i nalaze se u prostorijama Službe za borbu protiv organizovanog kriminala. Nakon toga će biti dovedena istražnom sudiji i u tom smislu nastaviće se posao po ovom predmetu", kaže tužilac Radovanović.

Grupa je delovala do ubistva Radovana Stojičića Badže, čiji se brat Siniša sumnjiči da je organizovao ulazak cigareta uz dokumentaciju firme Deks u Srbiju preko prelaza Vrška Čuka, da bi u carinarnici u Nišu bile deklarisane kao toalet-papir.

Cigarete su skladištene u Stojičićevom magacinu preduzeća "R-5" u mestu Brzi Brod kraj Niša. Tadašnji načelnik niške policije, zajedno sa tadašnjim pomoćnikom ministra policije, omogućili su Stojičiću nelegalni promet tako što su zabranili kontrolu njegovog magacina i nelegalne trgovine.

Oduzete cigarete ova dvojica policijskih funkcionera vraćala su Stojičiću, u čemu je učestvovao i tadašnji načelnik SUP-a u Zaječaru.

Insajder je u nekoliko emisija objavio da je Siniša Stojičić preko firme R5, koja je bila registrovana u Aranđelovcu, uvozio robu iz Bugarske, a falsifikujući papire prikazivao da u Srbiju ne ulaze cigarete.

Za Stojičića je utvrđeno da je učestvovao u klasičnom krijumčarenju, saznaje B92.

U ranijim akcijama uhapšen je bivši direktor carine Mihalj Kertes koji je označen i kao deo ove grupe.

Za Stankom Subotićem Canetom, Markom Miloševićem, Mirjanom Marković i Bojanom Bajrušević osumnjičenim da su organizovali i učestvovali u švercu cigreta raspisane su poternice i tužilaštvo za sada nema nikakve povratne infomacije, kaže tužilac Radovanović.

"Ono što je najvažnije za nas je da znamo da su raspisane Interpolove međunarodne poternice. Teoretski, oni ne bi imali nijedno pribežište na zemaljskoj kugli. Gde će se naći, videćemo. Svejedno gde se nalaze, na teritoriji Srbije sigurno nisu. Za to služi Interpol, pa gde budu locirani, nadam se da će tamo biti lišeni slobode i predati putem ekstradicije našoj zemlji", istakao je Radovanović.

Specijalno tužilaštvo naložilo je da se svim licima osumnjičenim u akcijama Mreža zamrzne imovina koju poseduju, kao i računi kojima raspolažu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.