Izvor: B92, 14.Avg.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag trazi hitnu istragu zlocina u Hrvatskoj

Zagreb -- Glavni tuzilac Haskog tribunala Karla Del Ponte zatrazila je od hrvatskog drzavnog tuzioca Mladena Bajica brzu i efikasnu istragu o zlocinu u Paulin Dvoru kod Osijeka. Decembra 1991. godine pripadnici hrvatske vojske ubili su 18 srpskih civila i skrivali njihova tela u vojnom skladistu u blizini Osijeka, da bi sest godina potom tela bila prebacena u 500 kilometara udaljenu Liku. Prema saznanjima novinara nedeljnika Feral Tribjun Draga Hedla, tela 18 Srba prebacena su u okolinu Gospica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog zainteresovanosti istrazitelja Haskog tribunala, koji ce pocetkom septembra, zbog ovog slucaja, ponovo posetiti Hrvatsku. "Upravo je objavljen podatak da ce haski istrazitelji doci u Hrvatsku u vezi sa slucajem u Paulin Dvoru pocetkom rujna (septembra) i da ce se oni takodjer ukljuciti u istragu oko tog zlocina. Oni su se i ranije interesirali za tu cijelu pricu i jos u vrijeme mandata UNTAES-a oni su posjecivali vojni logor Lug kraj Osijeka za koji su sumnjali da se onde nalaze tijela 18 srpskih civila ubijenih u Paulin Dvoru 1991. godine. Medjutim, kako nisu imali tacne podatke gdje se nalaze, to je ogromno vojno skladiste, oni su od toga vjerojatno odustali i tek kada se istraga pocela intenzivirati i kada su haski istrazitelji i dalje uporno nastojali otkriti gdje se oni nalaze, tada je doslo do odluke da se tijela 18 civila prebace iz Luga kraj Osijeka u Gospic, dakle 500 kilometara dalje u Liku", prica Hedl.

Slucaj Paulin Dvor u mnogome podseca na aferu sa hladnjacama u Srbiji. I u Hrvatskoj, kao i ovde, pretpostavlja se da je u zataskivanje zlocina umesan tadasnji drzavni vrh, prenosi Drago Hedl za Radio B92. "Kako sada stvari stoje, najvece probleme mogao bi imati Karlo Gorinsek koji je bio zapovijednik operativne zone Osijek i koji je bio najodgovorniji za vojna pitanja u Osijeku u to vrijeme. Medjutim, postoje takodje pouzdane informacije i brojni svjedoci koji znaju da je postojala stanovita paralelna linija zapovijedanja i da je znacajnu ulogu u to vrijeme u vojnim krugovima imao Branimir Glavas koji je u to vrijeme bio zapovjednik obrane Osijeka. Postoje jake indicije da je o svemu tome sto se dogadjalo u Paulin Dvoru, a narocito o tome da su se posmrtni ostaci tijela premjestali 500 kilometara dalje bio informiran drzavni vrh. Iz onoga sto sam saznao i istrazio o tome znao je Gojko Susak tadasnji ministar obrane jos 1993. godine, a sigurno je da se jedna takva slozena operacija ne bi mogla izvesti bez znanja samoga vojnoga i politickoga vrha u Hrvatskoj", kaze Hedl. Inace, hrvatski drzavni tuzilac Mladen Bajic rekao je da se jos definitivno ne zna ko ce se baviti slucajem Paulin Dvor. "Sve zavisi od procene Haskog tribunala koliko ozbiljno pravosudni organi Hrvatske rade na istrazi, rekao je Bajic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.