Izvor: Blic, 17.Jan.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag nema dokaze

Hag nema dokaze

BEOGRAD - U Haškom tribunalu vlada panika, jer i tužilac i sud dobro znaju da nemaju dokaze za tvrdnje koje su iznete u optužnici protiv Slobodana Miloševića - rekao je Vladimir Kršljanin, funkcioner SPS-a, na jučerašnjoj konferenciji za štampu Jugoslovenskog komiteta za oslobađanje bivšeg predsednika SRJ i Udruženja 'Sloboda'. Ponavljajući tezu da je suđenje Miloševiću zapravo suđenje Srbiji i srpskom narodu, Kršljanin je izrazio sumnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u fer sudski proces koji je zakazan za 12. februar.

- Tribunal je dobio nemoguć zadatak da osudi našeg predsednika i ako to ne bi učinio, kompromitovao bi one koji su stvorili ovu nelegalnu instituciju - rekao je Kršljanin. Na pitanje da li je neko iz vrha SPS-a dao izjavu haškim istražiteljima i da li će se u ulozi insajdera pojaviti na haškom procesu, Kršljanin je odgovorio:

- Niko iz aktuelnog rukovodstva SPS-a nije razgovarao sa ljudima Karle del Ponte. Oko insajdera se namerno stvara misterija, jer da je tužilac imao podatke koji terete Miloševića, oni bi već bili u optužnici.

Iako se Milošević još nije izjasnio o svojoj listi svedoka, Kršljanin nije isključio mogućnost da se na njoj nađu Bil Klinton i Medlin Olbrajt, ističući da je Miloševićevo 'pravo da pozove svakoga ko je bio uključen u zbivanja na Kosovu'.

Advokat Momo Raičević je izneo tvrdnju da za tako teške optužbe protiv Miloševića 'nema nijedan procenat dokaza' i optužio Tribunal da postupak protiv bivšeg jugoslovenskog predsednika vodi 'suprotno svom statutu i pravilniku'. On je rekao da Milošević nema razloga da se plaši bilo kog svedoka, jer su sve 'njegove odluke o odbrani zemlje potvrđene na referendumu ili u parlamentu'. Tužilaštvo Haškog tribunala, kako javlja FoNet, tražilo je juče od žalbenog veća da odbaci odluku sudskog veća, prema kojoj će se Miloševiću odvojeno suditi za zločine na Kosovu odnosno u Hrvatskoj i BiH. Sudsko veće je 11. decembra prošle godine donelo odluku da suđenje po kosovskoj optužnici počne 12. februara, a zajedničko suđenje za Hrvatsku i BiH odmah nakon što bude završeno prvo suđenje.

Prema rečima portparola Tužilaštva Florens Artman, žalbeno veće po pravilu nije ograničeno bilo kakvim rokovima, ali je ona izrazila očekivanje da će ta odluka ipak biti doneta pre 12. februara.

Portparol sudskog dela Haškog tribunala Džim Lendejl izjavio je da nema nikakvih prepreka da suđenje Miloševiću za zločine na Kosovu počne 12. februara, kada je i zakazano. M. I. Dačić: Bez kontakta sa Hagom

BEOGRAD (Beta) - Visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je agenciji Beta da niko iz rukovodstva te partije nije kontaktirao sa Haškim tribunalom i istakao da 'takve priče ne stoje'. Dačić je rekao da još nije poznato da li će delegacija SPS-a pratiti suđenje Slobodanu Miloševiću, ali je izrazio nevericu da će joj to biti omogućeno zbog 'strogih propisa Haškog tribunala'.

Visoki funkcioner SPS-a Nikola Šainović, koji je optužen pred Haškim tribunalom, nije želeo da komentariše napise u štampi da će on biti jedan od ljudi iz bivše vlasti koji će svedočiti protiv Slobodana Miloševića pred Tribunalom u Hagu.

'Bože, bože', rekao je Šainović na pitanje da li je on jedan od 'insajdera' za koje je Haški tribunal najavio da će svedočiti protiv Miloševića. I Zoran Anđelković, generalni sekretar SPS-a, demantovao je da je ikada imao kontakte sa 'predstavnicima takozvanog Haškog tribunala, niti za tim ima potrebe, niti tako nešto očekuje'.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.