Izvor: Blic, 27.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag na mukama zbog svedoka K2

Hag na mukama zbog svedoka K2

BEOGRAD - U pravilima Haškog tribunala nema odredbe koja sadrži obavezu veća ovog suda da automatski odlučuje o zahtevu za skidanje mera zaštite nekom svedoku - izjavio je za 'Blic' beogradski advokat Miroslav Vasić, povodom zahteva jugoslovenskih vlasti da Hag pošalje informaciju o merama zaštite svedoka K2, koji se dovodi u vezu s ubistvom Željka Ražnatovića Arkana.

- Međutim, pravila Tribunala se mogu menjati i u toku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postupka. Ovakvi slučajevi, kao što je zahtev naših državnih organa prema svedoku K2, možda će doneti neke promene u postupanju Sudskog veća - dodaje Vasić.

U međuvremenu, 'Blicu' je iz haškog suda i tužilaštva rečeno da trenutno ne mogu da komentarišu zahtev jugoslovenskih vlasti vezan za svedoka K2. Izvor blizak Tribunalu napomenuo je da se još ne zna šta će biti urađeno povodom jugoslovenskog zahteva, jer ovaj sud dosad nije imao ovakav slučaj u svoj praksi.

Pomenuti svedok, za koga se jedino zna da je bio pripadnik 'Crvenih beretki', 9. janura je u sudnici Tribunala otkrio svoju umešanost u ubistva u beogradskom Hotelu 'Interkontinental' od 15. januara 2000. godine. Na pitanje bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića: 'Jeste li bili umešani u Arkanovo ubistvo?', K2 je rekao: 'Jesam'. 'Je li to glavni razlog što više ne živite u Srbiji i što krijete svoj identitet?', bilo je drugo Miloševićevo pitanje, a odgovor K2 je glasio: 'Jeste'.

Desetak dana posle ovog dijaloga u Hagu, Okružno javno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je od Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom da se kod ovog suda obavesti koje su mere zaštite primenjene prema K2 i koliko će one trajati.

Mere zaštite Sudsko veće može da donese po službenoj dužnosti ili na zahtev tužioca, odbrane, samog svedoka, kao i službe Tribunala za žrtve i svedoke. Pored novog identiteta i državljanstva za zaštićenog svedoka, pomenute mere, između ostalog, uključuju i brisanje imena i drugih identifikacionih podataka iz sudskog zapisnika.

Ako iz Haga stigne očekivani odgovor, jugoslovenske vlasti će zatražiti otkrivanje identiteta K2 i uvid u sudske zapisnike. Za tužilaštvo su posebno značajni sudski spisi iz kojih bi se utvrdilo da li i u kojoj meri izjava K2 data u haškoj sudnici može da posluži za postupak pred domačim sudom. Od toga zavisi da li će uslediti i poslednji korak - zahtev za izručenje K2 i rasvetljavanje njegove uloge u zločinu u 'Interkontinentalu'. M. I.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.