HOLANĐANI

Izvor: Kurir, 12.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HOLANĐANI

Srđana Miranovića, holandskog državljanina, ubila ekipa iz Srbije i Bosne, a likvidaciju naručio njegov zemljak Vilijem Vim Holeder

BEOGRAD - Iza ubistva holandskog državljanina Srđana Miranovića (42), koji je 12. januara 2006. godine likvidiran u Podgorici, stoji ekipa iz Srbije i Bosne, koju je angažovao opaki holandski kriminalac Vilijem Vim Holeder (49), o čemu je Kurir pisao još početkom prošle godine!

Naime, kako ekskluzivno saznaje naš list, holandsko >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << tužilaštvo podiglo je krajem prošle nedelje optužnicu protiv Holedera, Miloša Petrovića (51) i Marufa Mrzića Paje (52), a u odsustvu bi, za saučesništvo, optužnicu mogao da očekuje i Luka Bojović Pekar (35), koji u beogradskom zatvoru čeka početak suđenja za nelegalno držanje oružja i sumnju da je pomagao u skrivanju odbeglih članova „zemunskog klana“!

Prema rečima Kurirovog izvora koji je upućen u detalje istrage holandskih vlasti, zasad nema konkretnih dokaza da je Bojović direktno bio umešan u ubistvo Miranovića, čije je ubistvo iz zatvora naručio Holeder. Međutim, Bojović se sumnjiči za čvrstu vezu s ovom ekipom, a dokaz za to su telefonski razgovori vođeni između Marufa i Luke neposredno pre i posle ubistva Miranovića!

Takođe, Luka je posle Miranovićeve likvidacije viđen u Holandiji, u društvu Holedera i Mrzića, a policija je došla i do saznanja da je Bojović prilikom izlaska iz Holandije, koju je napustio vozom, kod sebe imao veliku količinu novca u kešu, pa se sumnja da je reč o parama koje je naplatio za svoju ulogu u ovom krvavom poslu! Kurir saznaje i da holandsko pravosuđe ima pisane izjave nekih bivših policajaca iz Srbije koji su otkucali Luku i njegovu vezu s Holederom u ovom zločinu.

Policija, i holandska i srpska, takođe, sumnja da je Bojović preko Holedera i njegovih ljudi u Holandiju prebacio i neke svoje prijatelje iz „zemunskog klana“. Navodno, jedno vreme Holederovu zaštitu uživao je čak i odbegli Zemunac Ninoslav Konstantinović Nino, čiji je brat Slađan pre četiri godine uhapšen baš u Amsterdamu! Međutim, kad su u pitanju optužbe za Miranovićevo ubistvo, Bojović je, zasad, pravno siguran u Srbiji, jer naša zemlja ne izručuje svoje državljane drugim zemljama.

Holandske vlasti, inače, Holedera i njegovu ekipu, u kojoj su srpski, crnogorski i bosanski kriminalci, sumnjiče za još 11 ubistava! Na spisku žrtava bilo je i „jugovića“ koji su zasmetali Holederu ili kao nezgodni svedoci njegovih mafijaških rabota, ili kao pripadnici suparničkih gangova. Na osnovu presretnutih razgovora policija sumnjiči Holedera da je preko svojih saradnika iz Srbije naručio čak i likvidaciju Sretena Jocića - Joce Amsterdama!

U jednom od tih razgovora čuje se kako Miloš Petrović, najbliži Holederov saradnik, izdaje naredbu: „Ubijte Pudlicu“. Pudlica je, inače, nadimak koji su Joci Amsterdamu dali Holederovi kriminalci, zbog kovrdžave kose![ antrfile ]

UBISTVA NEZGODNIH SVEDOKA

Vilijem Vim Holeder postao je poznat kad je 1983. godine kidnapovao multimilionera Fredija Hajnekena. Pročuo se i po reketiranju holandskog biznismena Vilijema Enstrana. Prošlog decembra Holeder je osuđen na devet godina zatvora zbog iznude.

Miloš Petrović je osuđivan zbog trgovine drogom, a Maruf Mrzić, sa Holederom, zbog reketiranja biznismena Vilema Endsta. Prošle nedelje tužilaštvo je, inače, tražilo osam godina zatvora za Mrzića zbog učešća u neuspelom atentatu na Kora van Huta 2000. godine. Van Hut je osamdesetih godina s Holederom učestvovao u otmici pivskog magnata Fredija Hajnekena.

LIKVIDIRAN ZBOG „DUGOG JEZIKA“

U jednom od razgovora koje je policija presrela, vođenih decembra 2005. godine, dakle, samo nekoliko nedelja pre Miranovićevog ubistva, čuje se Holeder kako proziva Miranovića da je „progovorio“, i kaže: „On je moj neprijatelj“.

Pre Miranovića, u Amsterdamu je ubijen njegov prijatelj Aleksandar Bulatović Acika. Likvidiran je 2003. dok je bio u automobilu, a pored njega je sedeo Miranović, koji se tada jedva spasao. U španskom letovalištu Marbelja, krajem 2003. godine, ubijen je i Mirko Vukmirović, koji je čak dovođen u vezu i s ubistvom srpskog premijera Zorana Đinđića.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.