Gvožđe je moj život

Izvor: Blic, 15.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gvožđe je moj život

PIROT - Od nekada mnogobrojnih zanatskih radnji starog Pirota, ostalo ih je tek nekoliko. U Tijabari, nekada zanatskom delu grada, odoleva jedna od poslednjih kovačkih radnji - Dragana Durmiševića (54), stara 120 godina. U radnji gotovo da ništa nije promenjeno, izuzev starog meha kojim se raspaljivao žar. Sada se to radi na struju. Ostali su čekić, klešta i nakovanj. Ispred načičkane sekire, motike, ašovi, žarači za vatru...

Draganov pradeda Memiš otvorio je radnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 1890. godine.

- Pre nego što je otvorio radnju, Memiš je izučio zanat, verovatno od Turaka. Kasnije ga je u poslu nasledio moj deda Selim, a dedu moj otac Momir. Krenuo sam njihovim stopama. Imam dvadesetrogodišnjeg sina, ali on nije zainteresovan da nastavi porodičnu tradiciju - priča Dragan.

On sa čekićem i nakovnjem druguje od 1970. godine.

- U tajne kovačkog zanata uveo me je deda još dok sam bio dečak. Počeo sam da radim pre 28 godina. Kovač mora da ima jako srce i da voli to što radi. Godine provedene uz žarište znače mnogo. Tačno osećam gvožđe kada ga uhvatim u ruke - priča Durmišević, dok vešto na nakovnju čekićem obrađuje užarenu sekiru.

- Pre Drugog svetskog rata u Pirotu je bilo 45 kovačkih radnji. Kovači su pravili eksere, razne alate, potkovice, sekire, noževe. Snabdevali su celu Srbiju. Predmete i alate delo kovača, danas su zamenili fabrički proizvodi, a zanatlija je sve manje - priča Dragan.

Ipak kaže da ima dosta posla.

- Dolaze mušterije da im pravim lopate, motike, ašove, raonike. Pravim i stare ograde - navodi Dragan.

Iako je nedavno kvart u kome se njegova radnja nalazi rekonstruisan, ostala je ova kovačnica kao svedok nekadašnjeg vremena. Dragan nam pokazuje tek iskovanu sablju kojoj sledi završna obrada. Više desetina ovakvih i sličnih sablji, mačeva i noževa je prošlo kroz njegove ruke.

- Za dve-tri godine kad odem u penziju staviću katanac na vrata, jer nema naslednika. Voleo bih da se nešto učini u Pirotu i da se ovaj i drugi zanati očuvaju od zaborava - kaže Dragan.

On u radnji čuva i katalog mačeva iz zbirke Vojnog muzeja. Objašnjava razliku između mača i sablje i kaže da je mač širi i duži.

Sablje za „Boj na Kosovu"

- Pravio sam sablje i mačeve za film „Boj na Kosovu" i rekvizite za film „Zonu Zamfirovu" koja je snimana u Pirotu. Za taj film radio sam okove za vrata u pirotskom Muzeju gde se „Zona" snimala. Ljudi koji dolaze iz inostranstva dosta su zainteresovani za kovačke proizvode. Toga na Zapadu nema - priča Dragan.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.