Grupa Darka Eleza ubijala u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2009, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grupa Darka Eleza ubijala u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori

BEOGRAD - Predstavnici policija Srbije i Republike Srpske saopštili su danas u Beogradu da je u akciji hapšenja međunarodne kriminalne grupe, koja je delovala u regionu, uhapšeno 25 osoba. Ministar policije Ivica Dačić rekao je da je ta grupa delovala u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori, i da ona stoji iza brojnih ubistava u tim zemljama.

U Srbiji je uhapšeno devetoro pripadnika te grupe na čelu s Darkom Elezom, u RS deset, u Federaciji BiH petoro, a u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Hrvatskoj jedna, a predstavnici policija Srbije i RS su naveli da su moguća nova hapšenja u vezi sa tim slučajem.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je na konferenciji za novinare u Palati Srbija da je reč o organizovanoj kriminalnoj grupi koja je delovala na teritoriji Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.

"Pripadnici te grupe osumnjičeni su za ubistva, trgovinu drogom i oružjem, krađu automobila i pranje novca", kazao je Dačić i dodao da su u hapšenju pripadnika te kriminalne grupe u Srbiji učestvovali i pripadnici Jedinice za finansijske istrage.

Dačić je naveo da su pripadnici te kriminalne grupe nelegalno stečen novac koristili za kupovinu nekretnina, kao i da su u Beogradu kupili pet stanova i kuća i u Novom Sadu dva stana. Ministar je naveo da su uhapšeni imali i "13 luksuznih automobila".

"Nastavićemo rad na ovom slučaju, a imamo dodatna saznanja o još nekim krivičnim delima", rekao je Dačić i naveo da je hapšenjem kriminalne grupe Darka Eleza "sprečeno izvršenje nekoliko ubistava u Beogradu".

Direktor policije RS Uroš Pena rekao je da će se uhapšenima suditi odvojeno pošto Elez ima državljanstvo Srbije.

"Među uhapšenim u BiH trojica su policajci", kazao je on i dodao da su to po jedan pripadnik MUP-a RS, granične policije u BiH i Državne agencije BiH za zaštitu i istrage (SIPA).

Pena je rekao da su moguća nova hapšenja pripadnika te kriminalne grupe koju je predvodio Elez, kao i da se nada će jučerašnje hapšenje pomoći u rasvetljavanju 12 nerasvetljenih ubistava u Istočnom Sarajevu.

"Svi uhapšeni u BiH su predati tužilaštvu koje nastavlja rad (na tom slučaju", rekao je Pena.

Direktor policije Srbije Milorad Veljović naveo je da sinoćnja pucnjava na Obilićevom vencu u Beogradu u kojoj je dvoje ranjeno "možda ima veze sa uhapšenom grupom".

"Neka operativna saznanja ukazuju na vezu (sinoćnje pucnjave na Obilićevom vencu) sa tom kriminalnom grupom", rekao je Veljović i dodao da je "moguće da je sinoćnji pokušaj ubistva na Obilićevom vencu u vezi sa nekom kriminalnom grupom iz Crne Gore".

Osim Eleza, u Srbiji su uhapšeni Vladimir Pandurević iz Sarajeva, sa prebivalištem u Beogradu, Vaso Ljubibratić iz Trebinja, sa prebivalištem u Beogradu i Branko Đurić iz Zvornika.

U našoj zemlji uhapšeni su Željko Avram iz Foče, Slobodan Pjevac iz Karlovaca, sa prebivalištem u Beogradu, Ratka Močević, supruga i Miladin Elez, otac Darka Eleza. Na teritoriji Bosne i Hercegovine lišeni su slobode:

Na teritoriji BIH uhapšeni su Bojan Cvijan, Davor Mandić, Muhamed Ramić, Admir Hodžić, Davor Dabić, Marko Božičković, svi iz Sarajeva, Marko Krajišnik iz Kaknja, sa prebivalištem u Bijeljini Vladan Parađina iz Sarajeva, sa prebivalištem na Palama.

U BiH su uhapšeni i Saša Vladičić iz Foče, sa prebivalištem u Sarajevu, Vladimir Taušan iz Sarajeva, Dragan Jevtović iz Kasindola, sa prebivalištem u Sarajevu.

MUP Srbije u saopštenju navodi da su u BIH uhapšeni i Ljubiša Lalović, Branko Kržić Srđan Krđić i Blaško Furtula.

Cvijan je pripadnik Agencije za sigurnost i bezbednost BIH, Taušan je pripadnik Jedinice za podršku MUP-a Republike Srpske- Istočno Sarajevo, a Lalović je bio angažovan u Graničnoj policiji BiH.

Svi oni su uhapšeni u organizovanoj akciji policijskih službenika ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Republike Srpske i Federacije BIH, dodaje se u saopštenju.

U saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Hrvatske uhapšen je i Aleksandar Lučić iz Trebinja, sa prebivalištem u Beogradu, dodaje MUP Srbije.

Kroz Srbiju sve manji šverc narkotika



Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se kroz Srbiju sve manje švercuju narkotici ka zapadnoj Evropi jer su kanali prebačeni u Latinsku Ameriku najavivši mogućnost potpisivanja sporazuma o saradnji na suzbijanju trgovine drogom sa policijama tog regiona.

Dačić je rekao da kriminalne grupe sve manje koriste nekadašnju centralna maršutu za transport droge koja je išla od Turske, do Bugarske, Makedonije, Kosova i Metohije preko Srbije za zapadnu Evropu.

On je, na konferenciji za novinare povodom hapšenja međunarodne kriminalne grupe koju je predvodio Darko Elez naveo da umesto toga sve veći broj kriminalaca sa ovih prostora drogu nabavlja u državama Latinske Amerike.

"Razmišljali smo o mogućnosti i potpisivanja sporazuma o saradnji sa policijama država Latinske Amerike", rekao je Dačić podsetivši da srpska policija dobro sarađuje sa policijama država zapadne Evrope.

Direktor policije Milorad Veljović je rekao da nema informacija da su članovi uhapšene međunarodne kriminalne grupe koju je predvodio Elez umešani u trgovinu narkoticima sa Kosova i Metohije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.