Grujičić: Direktorku klinike Laza Lazarević može da smeni samo Vlada Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2022, 13:11

Grujičić: Direktorku klinike Laza Lazarević može da smeni samo Vlada Srbije

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da je ona predložila da se smeni Ivana Stašević Karličić sadašnja direktorka klinike Laza Lazarević, ali da samo Vlada Srbije može da donese takvu odluku.

Ministarka je podsetila da je činjenica da su 23 lekara napustila kliniku Laza Lazarević, a nakon što je Ministarstvo zdravlja analiziralo sve, upućen je predlog da se smeni sadašnja direktorka te ustanove Ivana Stašević Karličić.

"Pošto smo sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izanalizirali u ministarstvu, ja sam kao resorni ministar predložila da se ona smeni. Međutim ne mogu ja da je smenim pošto je to tercijana ustanova nju smenjuje Vlada Srbije. Kada će to biti, da li će biti, ne znam. Predložila sam da se promeni i Upravni odbor, jer skoro svim upravnim odborima je prošao mandat.

Govorim o više zdravstvenih ustanova", rekla je Grujičićeva na TV Pink.

Ona je pohvalila radnike i sindikat, kao i sam način organizovanja protesta, odnosno štrajka u toj ustanovi.

"Moram da priznam da su sindikati u Lazi pokazali jedan visok nivo svesti. Oni su protestvovali u stvari u vreme kada ne rade, i jednostavno su smatrali da ne mogu više da izdrže takav način rukvođenja klinikom", rekla je ministarka.

Direktori mnogih zdravstvenih ustanova su godinama u statusu vršilaca dužnosti, ističe ministarka, i naglašava da je to bila velika primedba i Revizorne komisije, te da bi to uskoro moralo da se reši.

"To ćemo morati da menjamo, raspisivaćemo konkurse, tamo gde su se pokazali kao dobri rukovodioci ostaće, a ove dalje ćemo možda i menjati. Nije loše da čovek bude v.d. šest meseci da se vidi da li on može nešto da uradi za taj period", rekla je Grujičićeva.

Ministarka je na kraju ocenila da je u situaciji koja se dešava sa klinikom Laza Lazarević dobro to što su pacijenti ostali na prvom mestu.

"Ono što je dobro u celoj suituaciji u Lazi je da su i direktorka i sindikati uvek deklarativno rekli da su im pacijenti najvažniji i da posao ne može da trpi. Tu je bilo svačega, i nekih vanstadardnih usluga, ali videćemo o čemu se tu radi", zaključila je ministarka.

Postavila bih kamere da vidimo ko kada dolazi i odlazi sa posla

Ministarka zdravlja smatra da bi jedno od rešenja za uvid u to koji lekar odlazi sa posla pre završetka smene, kako bi radio privatno, bilo postavljanje nadzornih kamera na sve ulaze i izlaze iz zdravstvenih ustanova.

"Mene će da optuže da sam veći policajac od policajca, ali ja bih svuda postavila kamere, da tačno vidite ko je kada ušao, a ko je kada izašao. Kakve kartice? Karticu može da otkuca neko drugi umesto lekara. Na sve ulaze i izlaze bih postavila kamere", rekla je Grujičićeva za TV Pink.

Ona je kazala da je na svom odeljenju neurohirurgije postavila kamere na hodnike kako bi ispratila da li sestre u toku noći, kada ona nije prisutna, obilaze pacijente, i da se to pokazalo kao dobro i za zaposlene.

"Desilo se da se pacijentu stanje pogoršalo u šest ujutru i ja sam napravila dramu, a onda pustila film na kom se vidi da su obilazile pacijente na 15 minuta i ja sam se izvinjavala. I šta je tu loše što postoje kamere? Kome smetaju kamere?", rekla je ministarka.

Što se tiče optužbi da je to ugrožavanje privatnosti, ministarka je rekla da je državna zdravstvena ustanova javna ustanova, kao što je i prostor ispred državnih bolnica javna površina.

Drugi način za kontrolu rada lekara je, kako je navela, digitalizacija.

Ministarka smatra da je neophodno da postoji jedan sistem, jedan program, a ne 20 kakva je, kako kaže, situacija sada.

"Vi sada imate više od 20 programa koji se koriste. Neke podatke dobijem od RFZO, neke od Batuta i desi se da se ne slažu. Batut mora da ima apsolutno sve podatke. Takođe, svaka ambulanta u svakom malom mestu, svuda, za početak mora da ima optički kabl i kompjuter", rekla je ministarka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grujičić: Predložila sam smenu direktorke „Laze Lazarevića“, Vlada donosi odluku

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Dec.2022

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da je ona predložila da se smeni Ivana Stašević Karličić sadašnja direktorka klinike Laza Lazarević, ali da samo Vlada Srbije može da donese takvu odluku.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.