Greškom uhapsili senilnog starca i odveli ga u zatvor

Izvor: Blic, 15.Mar.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Greškom uhapsili senilnog starca i odveli ga u zatvor

KNJAŽEVAC - Bogoljub Stojanović (73) iz knjaževačkog sela Bučje zbog greške policajaca proveo je dva dana i dve noći u zatvoru samo zato što liči na osumnjičenog meštanina.



Sve je počelo 8. marta, a šta se sve u ta tri dana dogodilo govore Bogoljubov sin Živojin Stojanović, meštanin Bučja, i glavni inspektor Policijske stanice Knjaževac Zlatoljub Stojanović.

Bogoljub već treću godinu boluje od potpune senilnosti i o njemu brine porodica, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a miljenik je meštana jer je uvek nasmejan i raspoložen da sa svakim porazgovara. On je na Dan žena izašao u svakodnevnu šetnju selom i tu mu se gubi svaki trag. Istovremeno, dvojica knjaževačkih policajca krenula je za Bučje da privedu Vukašina Nikolića (71) na četvorodnevnu kaznu zatvora jer nije platio kaznu zbog narušavanja javnog reda i mira. Onda su policajci ugledali Bogoljuba kako šeta selom, zaustavili automobil i prišli mu.

- Pitali su ga da li je on Vukašin Nikolić, a moj Bogoljub, koji ne zna ni svoje ime, nasmejano je rekao „da”. Onda ga upitali da li je platio kaznu, na šta moj otac rekao da nije. Tada su mu policajci saopštili da mora u zatvor, smestili ga u auto, odveli najpre u knjaževačku policijsku stanicu, a zatim u Okružni zatvor u Zaječar - priča Bogoljubov sin Živojin.

Kada se nakon sat vremena dobroćudni Bogi nije vratio kući, sin počinje da brine i da ga traži sa prijateljima. Obišli su puteve i puteljke, raspitivali se pa, kako ga nisu pronašli, oko sat iza ponoći su nestanak prijavili knjaževačkoj policiji.

- Sutradan se okupilo oko 50 meštana i do večernjih sati smo pretraživali dvorišta, pojate, bunare, jaruge, groblja, korito Bučjanske reke i ništa. Tog dana smo policiji dostavili i fotografiju mog oca pa su raspisali poternicu za njim. Tragali mi, tragala policija, a on u zatvoru - kaže Živojin.

Dan kasnije, 10. marta, predsednik mesne zajednice Goran Milutinović, kome je jedan policajac rekao da je Vukašin Nikolić u zatvoru, izašao je ispred prodavnice i umalo se nije srušio od čuda.

- Vidim ja svojim očima Vukašina u zadruzi. Odmah pozovem onog svog poznanika policajca, pitam: „Koga ste, bre, vi apsili?”, on odgovara da je u pitanju Vule! Kako crni Vule, pa evo ga ispred zadruge. I tad mi sinu da je policija „smotala” pogrešnog, pa mi pade na pamet da je to možda naš Bogoljub - kaže nam Milutinović.

Goran je odmah obavestio poteru koja je i tog dana tragala, oni se vratili i Živojin se odmah latio telefona.

- Oko 16.30 sam uspeo sam da se čujem sa komandirom Zlatoljubom Stojanovićem i ispričao mu svoje sumnje. Nakon dvadesetak minuta nazvao me policajac koji mi je uhapsio oca, ja sam mu opisao kako je Bogoljub bio obučen, na šta je on opsovao uz reči: „Pa mi smo uhapsili pogrešnog” - kaže Živojin.

Oko 22 sata 10. marta policija je Bogoljuba dovezla kući.

- Moj otac nosi pelene za odrasle i odmah sam video da su ga sredili i okupali, jedino su ga naopačke obukli, prvo džemper pa preko košulju. Dan kasnije nam je dostavljana i njegova zatvorska uniforma, valjda za uspomenu. Nisam do tada znao da se zatvorenicima poklanja zatvorska garderoba - kaže sin.

Kako se porodica spremala na najgore, obezbedili su jagnje i prase da Bogoljuba isprate kako dolikuje. Srećom, umesto večne pratnje, napravili su mu doček iz zatvora u seoskom Domu kulture gde se već spremnim pečenjem počastila cela potera.

Istraga protiv policajca

Po rečima Zlatoljuba Stojanovića, komandira knjaževačke policije, preduzete su sve mere za utvrđivanje odgovornosti protiv odgovornih policijskih službenika.

- Do zamene je došlo, najverovatnije, jer njih dvojica veoma liče. Mi smo postupali po zakonu, raspisali smo poternicu i tragali za nestalim Bogoljubom - kaže Stojanović.

Porodica najavila tužbu

Snežana Jelenković, Bogoljubova unuka, tvrdi kako će podneti krivičnu prijavu protiv odgovornih policajaca.

- Preživeli smo agoniju, moj otac nije spavao dva dana i dve noći! Zar se ljudi hvataju na ulici kao psi lutalice? Zar nisu mogli da primete da je deka oboleo od demencije? A povrh svega, u Okružnom zatvoru se potpisao kao Nebojša Ranđelović i taj dokument postoji. A kada su deku doveli kući od mog oca je policija tražila da potpiše dokument da ih neće tužiti, ali je tata to odbio - tvrdi Snežana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.