Izvor: B92, 16.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grafit na spomeniku u Šumaricama

Kragujevac -- Na spomeniku žrtvama fašističkog streljanja u kragujevačkom Spomen-parku 21. oktobar iscrtan grafit.

Na ovalnom delu spomenika napravljenog od nerđajućeg čelika crvenim i narandžastim sprejom nacrtana je figura đavola, viša od dva metra.

Pre četiri godine putevi kroz stratište u Šumaricama, u kom je u jesen 1941. streljano više od 2.700 građana Kragujevca, bili su išarani simbolima satanističke sekte, a na spomenicima nacrtani kukasti krstovi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Radnici Gradske čistoće danas su obrisali crtež sa spomenika koji je u Šumaricama podignut krajem sedamdesetih godina.

"Grafit iscrtan pre tri godine"

Kragujevačka policija i direktor Spomen-parka "21. oktobar" Vladimir Jagličić negirali su danas da su satanisti pre dve noći na spomeniku Hrvatima u tom parku iscrtali grafit đavola.

Grafit đavola, veličine dva metra, iscrtan je na spomeniku Hrvatima u kragujevačkom Spomen-parku "21.oktobar" u avgustu 2004. godine i počinioci tog vandalskog čina, dvojica maloletnika, odmah su uhapšeni, rečeno je Tanjugu u kragujevačkoj policiji.

U policiji navode da taj grafit nije iscrtan pretprošle noći i tvrde da u Kragujevcu nema satanističkih organizacija već da su, kad god su iscrtavani satanistički ili neki drugi simboli, počinioci odmah i hapšeni.

I direktor Spomen-parka "21. oktobar" Vladimir Jagličić u saopštenju tvrdi da je reč o grafitu iscrtanom pre tri godine, čime negira današnje pisanje beogradskog dnevnika "Blic" da je reč o novom grafitu sa likom đavola.

"Skaradni crtež je pre tri godine uklanjan specijalnim praškom i nitrosupstratima, ali su konture ostale jer je grafit delimično brisan iz bojazni da se čelična površina spomenika ne izgrebe i ošteti", navodi Jagličić i dodaje da će "ukoliko su konture ovih dana pojačane, konačnu reč dati policija".

Jagličić je naveo da spomenik neće moći trajno da se popravi bez pomoći Zavoda za zaštitu kulture, jer je zahvaćena velika površina i nestručna ruka mogla bi dovesti do trajnijeg oštećenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.